Acteur Bill Cosby schuldig bevonden aan seksueel misbruik van tiener in Playboy Mansion

De 84-jarige Amerikaanse acteur en komiek Bill Cosby is dinsdag op een proces in Los Angeles (Californië) schuldig bevonden aan seksueel misbruik van een zestienjarige. De feiten dateren van 1975 en gebeurden in de beroemde Playboy Mansion in Los Angeles.

Bron: BELGA, BBC, CNN

Slachtoffer Judy Huth, intussen 64 jaar, krijgt een schadevergoeding van 500.000 euro. De vrouw claimde dat Cosby haar aanrandde toen ze zestien was. Naar eigen zeggen had ze Cosby een paar dagen eerder leren kennen in een park waar de acteur een film aan het opnemen was. Nadat hij haar alcohol had gegeven “als deel van een spelletje”, nam hij haar mee naar de Playboy Mansion. Daar ging hij met haar naar een van de slaapkamers en dwong hij haar tot seksuele daden. Volgens Huth was de acteur op dat moment wel degelijk op de hoogte van haar leeftijd. “Maar als iemand in de Mansion het mij vroeg, moest ik van hem zeggen dat ik negentien was.”

Huth had het incident naar eigen zeggen jarenlang verdrongen, tot de nu 84-jarige Cosby de afgelopen jaren het mikpunt werd van meerdere andere rechtszaken over seksueel misbruik. “Het was alsof er een kurk van de fles sprong en al haar begraven gevoelens naar het oppervlak kwamen”, zo verklaarde haar advocaat tijdens zijn openingspleidooi. “Maar ook al dateren de feiten van zovele jaren geleden, dit bewijst dat je je niet kan blijven verbergen.”

Cosby bevestigde dat hij Huth kende en dat hij haar meenam naar de Playboy Mansion, maar ontkende dat hij haar seksueel misbruikte. Volgens zijn advocaten was Huth op dat moment ook al achttien (en dus meerderjarig), en niet zestien.

Cosby werd minder dan een jaar geleden vrijgelaten uit de gevangenis, nadat hij in beroep werd vrijgesproken van een andere veroordeling voor aanranding uit 2018. Het ging ditmaal om een burgerlijke rechtszaak, Cosby riskeerde dus geen nieuwe celstraf. Toch plannen zijn advocaten om in beroep te gaan tegen de veroordeling.

Cosby, die niet zelf aanwezig was op het proces, werd de voorbije jaren door tientallen vrouwen beschuldigd van verschillende aanrandingen.(jvh, adb, mtm)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten