Uitzaaiingen borstkanker vormen zich vooral ‘s nachts

Uitzaaiingen van borstkanker vormen zich vooral tijdens de slaap. Dat blijkt woensdag uit een Zwitserse studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. “Wanneer de persoon slaapt, wordt de tumor wakker”, zo zegt Nicola Aceto, professor moleculaire oncologie aan het ETH Zürich.

ltoBron: BELGA

Uit onderzoek bij een dertigtal patiënten en proefdieren bleek een verhoogde tumoractiviteit tijdens de slaap. Zogenaamde circulerende tumorcellen (CTC’s) delen zich dan meer en daardoor is het potentieel voor uitzaaiingen dus ook groter dan overdag.

“Ons onderzoek toont aan dat de productie van CTC’s bepaald wordt door hormonen zoals melatonine, dat instaat voor de regulering van het slaap-waakritme”, duidt Zoi Diamantopoulou, eerste auteur van de studie.

In een volgende fase wil het team onderzoeken hoe de resultaten vertaald kunnen worden naar de dagelijkse praktijk om zo de bestaande behandelingen te optimaliseren, onder meer door ze op het meest geschikte moment toe te dienen. Daarnaast zullen de onderzoekers ook bekijken of andere soorten kanker zich op dezelfde manier gedragen.

LEES OOK. Alsof kanker op zich nog niet zwaar genoeg is: grote bevraging over pijnpunten bij patiënten schetst zorgwekkend beeld (+)

Aangeboden door onze partners