PFAS ontdekt op twee plaatsen in Aarschot

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

In de Vlaams-Brabantse gemeente Aarschot zijn op twee plekken verhoogde PFAS-waarden ontdekt, zo heeft het gemeentebestuur woensdag meegedeeld in een persbericht.

ltoBron: BELGA

Het gaat om terreinen aan de Herseltsesteenweg 70 en de Gaston Geenslaan 16. Op de Herseltsesteenweg zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in het grondwater en de bodem, voor de Gaston Geenslaan was dat enkel het geval in het grondwater.

Mensen die in een straal van 500 meter wonen van een van de twee verontreinigde sites, kunnen best geen putwater meer gebruiken om te koken of drankjes te bereiden, om een zwembad mee te vullen of om een groententuin mee te sproeien. 

LEES OOK. “Zij zijn de vervuiler, maar wij moeten weg”: hoe volksbuurt naast fabriek in recordtijd leegliep (+)

Mensen die in een straal van 100 meter rond de site aan de Herseltsesteenweg wonen, krijgen deze week een brief in de bus met informatie over de extra voorzorgsmaatregelen die ze dienen te nemen. Behalve de bovenstaande maatregelen, gebruiken ze hun putwater best ook niet als drinkwater of als water om koffie, thee of ijsblokjes van te maken. 

Nog in Vlaams-Brabant hebben enkele steden en gemeenten te kennen gegeven dat er verhoogde PFAS-waarden zijn vastgesteld. Het gaat om Asse, Diest, Haacht, Halle, Landen, Leuven, Opwijk, Tienen en Merchtem.

Aangeboden door onze partners