Europees Parlement keurt onlangs weggestemd klimaatpakket ‘Fit for 55’ dan toch goed

 ©  AFP

Het Europees Parlement heeft woensdag drie wetsvoorstellen van het klimaatpakket ‘Fit for 55’ goedgekeurd. Het gaat over de hervorming en uitbreiding van het emissiehandelssysteem ETS, een nieuw sociaal klimaatfonds en de invoering van een koolstofgrenstaks. Twee weken geleden werden de voorstellen nog weggestemd.

ltoBron: BELGA

In Straatsburg werd begin deze maand geen meerderheid gevonden voor het ETS-voorstel. Vooral het feit dat de gratis uitstootrechten voor bepaalde sectoren pas tegen 2034 helemaal zouden verdwijnen, bleek een brug te ver. Omdat het sociaal klimaatfonds en de koolstofgrenstaks onlosmakelijk met het emissiehandelssysteem verbonden zijn, werd beslist de stemming over die twee luiken uit te stellen. Andere elementen van het klimaatpakket haalden wel de eindmeet.

Na de mislukte stemming werkten de drie grootste fracties van het Parlement een nieuw compromis uit. Ook de groenen sloten zich woensdag aan bij de tekst die door de Europese Volkspartij (EVP), de sociaaldemocratische S&D en het liberale Renew Europe werd ingediend. De kern van het akkoord bestaat erin dat het nieuwe mechanisme voor koolstofgrenscorrectie (CBAM) vanaf 2027 wordt ingevoerd en dat de gratis uitstootrechten voor de sectoren waarop zo’n koolstofgrenstaks van toepassing zal zijn, tegen 2032 helemaal uitgefaseerd worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten