Zinédine Zidane viert 50ste verjaardag met openhartig interview: “Ik zal, hoop ik, ooit Frans bondscoach zijn”

Zidane blikt ook terug op zijn voetbalcarrière: “Ik was nog geen dertig en had al alles gewonnen.” ©  AFP

Vandaag wordt Zinédine Zidane vijftig jaar oud, een ideaal moment voor de Fransman om vooruit te blikken op zijn toekomst. Zidane ziet zichzelf “op een dag” aan het hoofd van de Franse nationale ploeg. “Ik zal, hoop ik, ooit bondscoach zijn”, vertelde de voormalige topvoetballer in een interview met L’Équipe.

Jochen Henrioulle,Bron: BELGA

Het interview werd begin mei afgenomen en verscheen vanmorgen ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag in L’Équipe. In het gesprek blikt de Fransman vooruit naar zijn toekomst. “Bondscoach van Frankrijk zijn is het mooiste wat er is”, liet hij optekenen. “Mijn diepe verlangen is aanwezig. Wanneer ik bondscoach wil worden? Dat is niet aan mij om te beantwoorden. Maar ik wil de cirkel rondmaken met het Franse team.”

Klaar om bondscoach te worden

Huidig Frans bondscoach Didier Deschamps maakte Les Bleus in 2018 nog wereldkampioen, maar moet nu geregeld kritiek slikken. Of Zidane een goede opvolger zou zijn, laat hij zelf in het midden. “Vandaag staat er een team op poten”, liet hij verstaan. “Met bepaalde doelstellingen. Maar als de gelegenheid zich daarna voordoet, zal ik er zijn.”

Het Franse voetbalicoon coachte Real Madrid van 2016 tot 2018 en van 2019 tot 2021. Hij loodste de Koninklijke naar drie opeenvolgende Champions League-trofeeën en twee landstitels. Momenteel volgt Zidane het voetbal meer van de zijlijn. Maar een terugkeer als coach sluit hij niet uit. “Ik volg gewoon mijn gevoel en doe alles met hart en ziel. Alles is mogelijk.”

Seizoen 1999-2000 absolute hoogtepunt

In datzelfde interview blikt Zidane terug op zijn carrière als speler. De wereldkampioen in 1998 en Europees kampioen in 2000 beschouwt het seizoen 1999-2000 als zijn hoogtepunt. “Ons Franse team was toen uitzonderlijk. Euro 2000 blijft het hoogtepunt van die generatie.” Maar ook aan de Champions League-triomf van 2002 met Real Madrid tegen Bayer Leverkusen (2-1) houdt Zidane goede herinneringen over. In die finale maakte Zidane zelf nog een wereldgoal. “Na die overwinning in Glasgow had ik als bijna dertigjarige al alles gewonnen ”, concludeerde het Franse voetbalicoon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten