Recordaantal meldingen van mogelijke corruptie bij lokale besturen

Onder meer het mediagenieke onderzoek naar Veerle Heeren vergrootte de naamsbekendheid van Audit Vlaanderen. 

Onder meer het mediagenieke onderzoek naar Veerle Heeren vergrootte de naamsbekendheid van Audit Vlaanderen. ©  BELGA

Audit Vlaanderen, de waakhond van de Vlaamse overheid, kreeg vorig jaar 119 meldingen van mogelijke onregelmatigheden bij gemeentebesturen en de Vlaamse administratie. Vandaag werkt de dienst zelfs met een wachtlijst. Dat meldt Knack.be. “Een beetje meer personeel zou niet slecht zijn”, zegt administrateur-generaal Mark Vandersmissen.

Bron: BELGA

In 2021 ontving Audit Vlaanderen iedere drie dagen een melding over mogelijke onregelmatigheden bij de lokale besturen of bij de Vlaamse administratie. Dat blijkt uit het jaarverslag van het agentschap dat de gemeentebesturen doorlicht. Audit Vlaanderen kreeg 86 meldingen over mogelijke corruptie of onethisch gedrag bij gemeentebesturen en 33 voor de Vlaamse ambtenarij. In totaal 119 meldingen dus, een record. In 2019 en 2020 ging het respectievelijk nog om 76 en 85 stuks. 

Zowel burgers als organisaties kunnen een melding indienen. Audit Vlaanderen kan ook uit eigen beweging een forensische audit opstarten. Door de Europese klokkenluidersrichtlijn is Audit Vlaanderen ook het vast intern meldingskanaal voor de Vlaamse administratie.

Veerle Heeren

Enkele mistoestanden kwamen aan het licht door mediaberichtgeving. Een bekend voorbeeld is het onderzoek naar Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden. Vorig jaar bleek dat de CD&V-politica zich sneller dan geoorloofd liet vaccineren tegen Covid-19. Dat leidde onder meer tot een forensisch onderzoek van Audit Vlaanderen. Uiteindelijk leidde dat tot een schorsing voor een half jaar van Heeren door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).

Volgens administrateur-generaal Mark Vandersmissen hielpen die mediagenieke onderzoeken bij de naamsbekendheid van Audit Vlaanderen, en dus ook aan een opstoot in het aantal meldingen. Die grotere bekendheid eist ook zijn tol op het vlak van werklast. “We werken sinds kort met een wachtlijst, want we zitten aan onze maximumcapaciteit”, zegt Vandersmissen aan Knack. “We blijven meldingen dus goed ontvangen, maar het zal even duren vooraleer we alles kunnen onderzoeken. We zijn nu eenmaal begrensd qua personeelscapaciteit. Een beetje meer personeel zou dus niet slecht zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten