AG2R trekt met twee Belgen naar de Tour, maar zonder Greg Van Avermaet: “Dit had ik niet zien aankomen”

Geen Greg van Avermaet in de Tour dit jaar ©  BELGA

Geen Greg Van Avermaet in de Ronde van Frankrijk deze zomer. De Belg zit niet bij het achttal waarmee AG2R Citroën Team naar Le Grand Départ trekt. “Het was een moeilijk keuze, maar ook een sportieve”, zo liet ploegleider Vincent Lavenu weten tijdens de persconferentie. Stan Dewulf en Oliver Naesen zitten wel in de selectie.

Wim Vos, Jochen Henrioulle

“Hij is een groot coureur met een groot palmares”, liet ploegleider Vincent Lavenu zich ontvallen over Greg Van Avermaet tijdens de persbabbel waarin hij de Tour-selectie bekendmaakte. “Maar we hebben gisterenochtend besloten dat Greg niet meegaat naar de Ronde van Frankrijk. En dat was geen makkelijke keuze.”

Lavenu benadrukt daarbij wel dat het gaat om een sportieve beslissing. “Het wordt een moeilijke, snelle Tour met veel meters in het hooggebergte. En dan kiezen we liever voor Bob Jungels, die opnieuw op zijn beste niveau is.”

Door die keuze loopt Van Avermaet zijn negende opeenvolgende Ronde Van Frankrijk mis. Zijn totaal zou hiermee op tien komen te staan.

Debuut voor Stan Dewulf

Stan Dewulf mag dan weer voor de allereerste keer naar de Ronde van Frankrijk. “Een offensieve renner, die ons veel kan bijbrengen”, verklaarde Lavenu die keuze. En ook Oliver Naesen zit in de selectie, om een duidelijke reden. “Hij moet onze kopman, Ben O’Connor, piloteren”, aldus Lavenu. “Ons doel is dan ook het eindklassement, waarin O’Connor zo hoog mogelijk moet scoren. Naesen heeft veel ervaring en kan hem perfect begeleiden bij wind en waaiers.”

Greg Van Avermaet “Zeer ontgoocheld”

Van Avermaet is bijzonder ontgoocheld dat hij niet naar de Tour mag. Dat liet de gewezen geletruidrager weten enkele uren nadat zijn ploeg AG2R zijn selectie voor de Tour heeft bekendgemaakt.

“Ik had dit totaal niet zien aankomen”, klinkt het. “Dat mijn naam niet meer de eerste is die op papier wordt gezet, kan ik begrijpen. Maar ik had wel verwacht er nog bij te zijn. Er is mij nooit aangegeven dat ik een twijfelgeval was. Ik was ook klaar om de Tour te rijden. In dienst van kopman Ben O’Connor, maar ook om af en toe mijn eigen ding nog te doen. Zeker als ik het parcours van de eerste week zag. De kasseienrit, de rit naar Longwy… Allemaal kansen om mijn stempel te drukken. Plus een aantal ritten waar ik mogelijk uit de ontsnapping iets kon doen.”

Van Avermaet vernam het nieuws woensdag. Als reden werd verwezen naar zijn matige prestaties bergop. “Maar het is mijn taak niet om de hoge cols te overleven”, repliceert Van Avermaet. “Bovendien heb ik in het verleden voldoende bewezen dat ik wel goed genoeg kan klimmen. Mogelijk speelt de Tour van vorig jaar een rol, waarin ik in een rit maar net de tijdslimiet haalde. Of misschien de laatste ritten in de Dauphiné waarin ik het moeilijk had. Maar de Dauphiné is de Tour niet.”

Of er door de beslissing iets gebroken is tussen Van Avermaet en AG2R? “Ik heb geen andere keuze dan dit te accepteren”, besloot Van Avermaet. “Maar dat ik een paar dagen nodig heb om dit door te spoelen, is zeker. Het wordt lastig om straks op tv naar de Tour te kijken. Ik voelde mij klaar om de Tour te rijden. Was nog altijd in staat om mijn ding te doen. Om te steunen en iets te doen voor mezelf.”

De volledige selectie:

Geoffrey Bouchard (FRA)

Mikael Chérel (FRA)

Benoît Cosnefroy (FRA)

Stan Dewulf (BEL)

Bob Jungels (LUX)

Oliver Naesen (BEL)

Ben O’Connor (AUS)

Aurélien Paret-Peintre (FRA)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten