Dronkenman (19) rijdt tegen gevel van kapsalon en richt ravage aan: “En dan mogen we nog van geluk spreken”

Ieper -

Een beschonken bestuurder (19) reed woensdagavond met een auto tegen de glazen vitrine en toegangsdeur van het kapsalon van school Immaculata in de Ieperse binnenstad. De jongeman raakte lichtgewond. In het salon was niemand meer aanwezig, maar de schade is aanzienlijk.

Thijs Pattyn

Het ongeval gebeurde woensdag rond 20.15 uur. Een Ford Fiesta kwam volgens vaststellingen van politiezone Arro Ieper aangereden vanuit de Lombaardstraat. Nadat de bestuurder een geparkeerd voertuig had geraakt, reed hij rechtdoor over de Rijselstraat en belandde tegen de gevel van het Immaculata, een secundaire school die TSO en BSO aanbiedt. De botsing gebeurde net ter hoogte van de glazen toegangsdeur en vitrine van het didactisch kapsalon van de school. Volgens een getuige kwam de auto aan een hoge snelheid aangereden en kon de bestuurder nog rondlopen na de aanrijding. Het gaat om een negentienjarige man uit Ieper. Hij raakte lichtgewond en was onder invloed van alcohol en cannabis. (Lees verder onder de foto)

Een groot deel van de glazen vitrine werd verbrijzeld.

Een groot deel van de glazen vitrine werd verbrijzeld. © Thijs Pattyn

De wagen was total loss en moest getakeld worden. Ook de schade in het kapsalon was aanzienlijk: de toegangsdeur was naar binnen gekatapulteerd en binnen lagen overal glasscherven van de gebroken vitrine. Directeur Jan Vannobel kwam ter plaatse met enkele schoolmedewerkers om de schade op te meten en de eerste opruimwerken uit te voeren in het salon. (Lees verder onder de foto)

De toegangsdeur van het kapsalon werd  naar binnen gekatapulteerd.

De toegangsdeur van het kapsalon werd naar binnen gekatapulteerd. © Thijs Pattyn

Tussen de gebroken vitrine en het voetpad zit nog een rij gevelstenen en een dorpel. “Gelukkig maar. Anders reed de auto wellicht het kapsalon in, waardoor er meer schade zou zijn aan spiegels, stoelen en wasbakken”, aldus Vannobel. “Doordat de wagen net inreed ter hoogte van de vitrine, bleef de impact nog relatief beperkt. Een botsing tegen een volle muur kon zeer ernstig geweest zijn voor de bestuurder. Op woensdag is het salon normaal open voor klanten, maar tegen dit avondlijke uur was er niemand meer aanwezig. Eigenlijk mogen we hier nog van geluk spreken.” (Lees verder onder de foto)

“Eigenlijk mogen we hier nog van geluk spreken”, zegt schooldirecteur Jan Vannobel.

“Eigenlijk mogen we hier nog van geluk spreken”, zegt schooldirecteur Jan Vannobel. © Thijs Pattyn

Alternatieve les

Ook de timing is een geluk bij een ongeluk. “De lessen stoppen donderdagmiddag. Er waren nog twee lessen gepland, maar de betrokken leerkracht voorzag een alternatief programma. Zonder de grote vakantie zaten we met een dik probleem, want dit kapsalon wordt tijdens het schooljaar gebruikt voor de minionderneming van de leerlingen.” (Lees verder onder de foto)

De vitrine van het kapsalon is voorlopig dichtgemaakt met houten wanden. 

De vitrine van het kapsalon is voorlopig dichtgemaakt met houten wanden. © Thijs Pattyn

“We gaan nu de verzekering en firma’s inschakelen om het kapsalon tegen 1 september opnieuw te kunnen openen. Wellicht blijft de schade beperkt tot de etalage. Volgens de brandweer is het een heel stevig gebouw. We zien momenteel geen barsten of andere structurele schade in de muren. Het is de eerste keer dat we zoiets meemaken. En hopelijk ook de laatste keer.”

De vitrine van het kapsalon is voorlopig dichtgemaakt met houten wanden. Brandweer Westhoek reinigde het voetpad en wegdek. Tegen 22.30 uur was de interventie afgelopen.

Het parket bevestigt de feiten. “Hij legde een positieve adem- en speekseltest af. Zijn rijbewijs werd ingetrokken voor vijftien dagen”, klinkt het bij het parket. “De betrokkene zal worden gedagvaard voor de politierechtbank.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten