Genderkamer kreeg al 75 meldingen over grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie

 

 ©  Getty Images/iStockphoto

De Genderkamer heeft tussen januari en half juni al 75 meldingen gekregen over grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en seksuele intimidatie. Dat is een forse stijging. Van die 75 meldingen kwamen er 20 uit de cultuursector, waarvan 17 uit de dans- en toneelsector. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vooruit-parlementslid Katia Segers. “Dit zijn ontstellende aantallen”, reageert een geschokte Segers.

evdgBron: BELGA

Naar aanleiding van de veroordeling van beeldend kunstenaar Jan Fabre eerder dit jaar polste Vooruit-parlementslid Katia Segers bij minister Jambon naar het aantal meldingen bij de Genderkamer. Dat orgaan, ondergebracht bij de Vlaamse Ombudsdienst, kreeg eind 2018 de bijkomende opdracht om zich specifiek ook te ontfermen over meldingen over grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en audiovisuele sector. 

Uit het jaarverslag 2021 van de Genderkamer bleek al dat meldingen rond (seksuele) intimidatie een steeds grotere hap uit de werking van het orgaan nemen. Zo waren er vorig jaar 121 meldingen, waarvan 50 gingen over (seksuele) intimidatie. Van die 50 dossiers kwamen er 34 uit de sectoren media en cultuur. 

Dat aantal lijkt nu stevig verder te stijgen. “Tussen januari en half juni 2022 ontving de Genderkamer 75 meldingen van grensoverschrijdend gedrag, intimidatie of seksuele intimidatie. Daarvan kwamen er 20 uit de cultuurwereld, waarvan 17 uit dans en toneel”, zegt minister Jambon.

“In shock”

Verschillende parlementsleden reageren geschrokken op de cijfers. “Dit zijn ontstellende aantallen. Dit toont aan dat er nog veel werk aan de winkel is en dat we het belang van het werk van de Genderkamer moeten erkennen”, aldus vraagsteller Katia Segers. Open VLD-parlementslid  Stephanie D’Hose (Open VLD) zegt dat ze “in shock” is over de cijfers en ook Orry Van de Wauwer (CD&V) toonde zich “verbijsterd”. 

Segers polste bij Jambon ook naar de toekomstplannen rond de Genderkamer, want de speciale opdracht van de kamer over grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector loopt na drie jaar af. 

“Het is onze uitdrukkelijke ambitie om de specifieke werking die is ondergebracht bij de Genderkamer te behouden”, antwoordde Jambon. Maar volgens Jambon zitten ook andere sectoren,, zoals de sport- en onderwijssector, met gelijkaardige vragen rond meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Het is volgens Jambon daarom de bedoeling om te komen tot een “gecoördineerde aanpak”. CD&V pleit er alvast voor om die coördinatie onder te brengen bij het geplande Vlaams Mensenrechteninstituut.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten