REACTIES: Kopecky sluipt na nieuwe tijdrittitel richting record Duyck: “Niet mee bezig, wil gewoon zo veel mogelijk winnen”

Kopecky won al haar vierde BK tijdrijden op rij 

Kopecky won al haar vierde BK tijdrijden op rij 

In Gavere heeft Lotte Kopecky al haar vierde Belgische titel tegen de klok behaald. De 23,1 kilometer legde ze af aan een gemiddelde snelheid van 44,4 kilometer per uur. Daarmee was ze een minuut en vier seconden sneller dan nummer twee, Shari Bossuyt. Zondag wil Kopecky ook haar titel op de weg verlengen.

Jochen HenrioulleBron: BELGA

Al voor de vierde keer op rij wordt Lotte Kopecky Belgisch kampioen tijdrijden. Nog eentje en ze evenaart het record van Ann-Sophie Duyck. “Ik ben niet bezig met records”, antwoordt Kopecky daar zelf op na de race. “Ik wil gewoon zo veel mogelijk titels. Op een jaar rij ik misschien twee of drie tijdritten, maar een Belgische titel laat je niet liggen. Ik trainde wel wat op de tijdritfiets want de Giro wordt afgetrapt met een proloog.”

Kleine details

Die extra training viel ook op. Vorig jaar won Kopecky met een voorsprong van veertien seconden op Julie Van De Velde, nu was ze meer dan een minuut sneller dan nummer twee, Shari Bossuyt. “Als je op voorhand begint te denken dat je niet kan verliezen, denk ik dat je zeker verloren bent. Het eerste tussenpunt stelde me wel al wat gerust. Ik had daar al een mooie voorsprong op de rest en had nog veel energie in de tank”, liet Lotte Kopecky achteraf optekenen.

Tijdens haar tijdrit kreeg de Belgische kampioene ook vrij snel Julie Van De Velde in het vizier. “Dat gaf me ook wel extra vleugels”, verklaarde Lotte Kopecky na de race. “Zij reed op dat moment op de tweede plaats en ik zag haar netjes voor mij rijden en alsmaar groter worden. Dat gaf een supergoed gevoel. Ik rijd dankzij mijn nieuwe ploeg ook op een nieuwe tijdritfiets en dat heeft wel voordelen. Ook mijn positie op de tijdritfiets is veel beter dan vorig seizoen. Het zijn allemaal kleine dingen, details die ervoor zorgen dat je beter kan presteren tegen de tijd.”

Shari Bossuyt: “Heb nog wat groeimarge”

Shari Bossuyt maakt duidelijk progressie in het tijdrijden. Na haar zevende plaats van vorig jaar, werd de ze donderdag tweede in het BK. “Ik wil hierop verder bouwen”, klonk Bossuyt achteraf gemotiveerd. “Ik doe het wel graag, dat tijdrijden. Ik wil me steeds maar verbeteren. Ik word tweede na Lotte Kopecky. Zij is toch wel wereldtop, dus kan je mijn prestatie niet minimaliseren. Vergeet ook niet dat Lotte 5 jaar ouder is dan ik. Ik heb dus nog wat groeimarge.”

Bossuyt merkt ook zelf dat ze vooruitgang geboekt heeft. “Ik heb in vergelijking met vorig jaar inderdaad wel een fikse stap voorwaarts gezet. Maar ik kon hier niet echt mijn wattages rijden die ik wilde. Er waren een pak flauwe bochten en het was een redelijk technisch parcours. De afdaling was eerder een loper. Daar kon je niet recupereren, want je moest de molen draaiende houden. Het was een redelijk moeilijk parcours.”

In tegenstelling tot Kopecky heeft Bossuyt niet extra getraind voor dit BK. “Het is niet zo dat ik hier echt fanatiek en maanden mee bezig was. Mijn nieuwe ploeg stuwt me wel naar voren”, liet ze weten na de race.

Britt Knaven: “Deelde mijn tijdrit perfect in”

De 21-jarige Britt Knaven was met een derde plaats misschien wel de grootste verrassing op dit BK. De dochter van Parijs-Roubaix-winnaar Servais Knaven moest 1’08” toegeven Lotte Kopecky, maar was slechts vier seconden trager dan nummer twee Bossuyt.

“Ik had dit niet echt verwacht, want de concurrentie was toch zeer groot. Ik heb ook niet echt toegewerkt naar deze tijdrit. Pas sinds vorige week trainde ik enkele keren op de tijdritfiets in aanloop naar vandaag. Misschien had ik hier wel een excellent goede dag. En dan kan je natuurlijk net altijd iets meer.”

Achteraf vroeg Knaven zich af of ze zich verder moet specialiseren in het tijdrijden. “Misschien kom ik dan nog verder? Ik werkte wel wat aan mijn positie op de fiets zodat de aerodynamica nog wat beter was”, verduidelijkte ze.

Knaven kende het parcours al en wist zo hoe ze haar tijdrit moest indelen. “Ik reed hier al eens met de U23. Ik wist ook waar ik het toen had laten liggen, dus bleek dat een goede generale repetitie. Op het einde zit er een klimmetje in. Daar mag je jezelf niet helemaal opblazen. Ik deed dat goed en deelde mijn tijdrit goed in. Zo kon ik op het einde, in volle finale, nog wat versnellen en mijn tijd bijstellen. En dat met een mooie derde plaats tot gevolg”, concludeerde een gelukkige Britt Knaven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten