Praktijk Atlass en vzw Aanbeeld bundelen krachten om mensen met autisme te helpen: “Sociale contacten leggen is voor hen niet makkelijk”

Maité Van den Bossche en Tom Flamant bij een kunstwerk van één van hun gezamenlijke cliënten.

Maité Van den Bossche en Tom Flamant bij een kunstwerk van één van hun gezamenlijke cliënten. © Ward Bosmans

Liezele, Mechelen -

Atlass, de groepspraktijk van Maité Van den Bossche in Liezele (Puurs-Sint-Amands), richt zich op personen met een autismespectrumstoornis, ADHD of hoogsensitiviteit, maar wil hierbij ook de ruime omgeving betrekken, zoals leerkrachten, ouders, familieleden, hulpverleners... Dit jaar slaat ze de handen in elkaar met de Mechelse vzw Aanbeeld, een atelier dat zich eveneens richt op personen met autisme. “De coaching die we geven kan heel divers zijn”, vertelt Van den Bossche.

Ward Bosmans

Atlass bestaat al sinds 2019, maar verhuisde in 2021 naar een groter pand langs de N17 in Liezele. Zaakvoerster Maité Van den Bossche heeft naar eigen zeggen als ultieme doel een autismevriendelijke wereld creëren, waarin begrip en aanvaarding centraal staan. Atlass richt zich vooral op personen met de diagnose ASS (autismespectrumstoornis) of ADHD (​attention deficit hyperactivity disorder of aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit).

“De coaching die we geven kan heel divers zijn. Je hebt bijvoorbeeld ouders die niet weten hoe ze moeten omgaan met autismespectrumstoornissen. We gaan dan kijken wat er achter een bepaald gedrag zit. Anderzijds komen ook kinderen en volwassenen met autisme naar hier”, legt Van den Bossche uit.

“Ik ben zelf mama van kindjes met autisme. Ik ben drie jaar geleden alleen gestart in mijn living. Hoe meer expertise je hierin verwerft, hoe meer andere ouders je gaan aanklampen. Ik ben een opleiding gaan volgen en ben begonnen als auticoach. Dat deed ik samen met een goeie vriendin die bezig was met diagnostisch onderzoek. We bundelen onze krachten. Dat doen we vanuit onze groepspraktijk”, zegt Van den Bossche.

Vzw Aanbeeld

“In ons aanbod zitten individuele sessies, online webinars, studiedagen en workshops, maar daarnaast vinden we het bijvoorbeeld ook fijn om tweemaal per jaar een ontmoetingsdag te organiseren waarop het mogelijk wordt gemaakt sociale contacten te leggen. Dat is iets wat voor veel personen met autisme van nature uit niet zo makkelijk is. Dit jaar deden we dat door de handen in mekaar te slaan samen met de vzw Aanbeeld van Tom Flamant, een atelier dat zich eveneens richt op personen met autisme. Zij hebben enkele van hun werken tentoongesteld in onze praktijk”, legt Maité uit.

Maité en Tom leerden elkaar kennen via een gemeenschappelijke cliënt. “Het was zij die voorstelde om samen te werken.” Tom Flamant is beeldend kunstenaar en hij heeft zelf ook autisme. In zijn atelier wordt met veel verschillende materialen gewerkt. “Er zijn geen algemene opdrachten, iedereen werkt heel individueel. We proberen bewust geen structuur te creëren. Mensen doen hun zin.”

Vrachtschip

Aanbeeld is gevestigd op het omgebouwde vrachtschip INCUS dat aangemeerd ligt aan de Winketkaai in Mechelen. “Ik heb het gekocht om het te verbouwen tot een creatieve ruimte”, vertelt Flamant. De vzw biedt mensen met (een vermoeden van) autisme de gelegenheid en de ruimte om beeldend expressief aan de slag te gaan, met de ondersteuning of begeleiding die ze zelf nodig vinden. “We werken bewust maximaal met drie mensen tegelijkertijd in een rustig atelier”, legt Flamant uit, die in het verleden onder andere teamcoach was in de gehandicaptenzorg en begeleider in de bijzondere jeugdzorg.

Atlass.be, aanbeeld.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten