Fortis-schikking gaat eindfase in: 279.000 beleggers krijgen eind augustus laatste compensatieschijf

 ©  An Nelissen

Verzekeraar Ageas gaat de Fortis-schikking afsluiten. De zowat 279.000 beleggers die recht hebben op een compensatie, zullen eind augustus de laatste schijf betaald krijgen, zo heeft Ageas, de erfgenaam van de teloorgegane Fortis bank, donderdag bekendgemaakt.

ltoBron: BELGA

“We gaan de Fortis-schikking vervroegd afsluiten”, zo zei Filip Coremans van Ageas tijdens een online persconferentie. Al gaf hij toe dat die term “vervroegd” relatief is, omdat de rechter in Amsterdam intussen vier jaar geleden, in juli 2018, het licht op groen zette voor de schikking. Het hele dossier heeft meer tijd in beslag genomen dan verwacht, zo zei hij.

Normaal gezien kon de schikking ook nog niet afgesloten worden. Ze omvat immers een vaste enveloppe van 1,3 miljard euro, die eigenlijk pas volledig kan worden uitbetaald wanneer alle geschillen over de zaak beslecht zijn. En er lopen nog enkele tientallen geschillen - “minder dan tachtig”, klonk het. 

Vergoeding

Maar Ageas heeft nu aanvaard om het risico van die nog onopgeloste claims op zich te nemen, bovenop het budget van 1,3 miljard euro. Dat betekent dat de uitbetaling van alle andere beleggers afgerond kan worden. De laatste schijf zal rond 25 augustus uitbetaald worden. 

De beleggers krijgen een vergoeding omdat ze destijds misleid werden door het Fortis-management. In 2008 ging de bank over de kop tijdens de financiële crisis. Achteraf bleek de overname van ABN Amro, in de periode voor het losbarsten van de bankencrisis, een grote factor bij de ondergang.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten