Paus Franciscus gaat toch naar Canada ondanks kniepijn

 ©  REUTERS

Paus Franciscus gaat eind juli dan toch naar Canada. Dat meldt het Vaticaan donderdag. De 85-jarige kerkvader sukkelt al een tijdje met kniepijn en stelde een reis naar Afrika eerder al uit.

ltoBron: BELGA

Het wordt zijn 37ste reis sinds zijn aantreden in 2013. Van 24 tot 30 juli doet hij onder meer de steden Edmonton, Quebec en Iqaluit aan. Het bezoek biedt hem de gelegenheid om te luisteren naar en te spreken met de inheemse volkeren van Canada. Hij krijgt de kans om de gruwelijke behandeling van inheemse kinderen in de katholieke internaten aan de kaak te stellen, stelt de Canadese Bisschoppenconferentie (CCCB) op een website opgedragen aan het bezoek.

Naar schatting 150.000 inheemse kinderen verbleven, vaak gedwongen, in de internaten. De scholen werkten als heropvoedingsgestichten, met als doel de inheemse kinderen te assimileren aan de witte, christelijke waarden. De inheemse kinderen mochten hun moedertaal niet meer spreken, leefden volledig geïsoleerd van hun familie en hun cultuur en werden het slachtoffer van fysieke mishandeling en seksueel misbruik. De Rooms-Katholieke Kerk is de enige katholieke instelling die nog geen excuses heeft aangeboden voor dat leed.

Franciscus sukkelt al een tijdje met zijn gezondheid. De paus werd begin mei voor het eerst in een rolstoel gezien bij een openbaar evenement. Hij lijdt ook aan heuppijn waardoor hij mank loopt en hij onderging in juli 2021 een delicate darmoperatie. Hij stelde al reizen naar Libanon, Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo uit.

Aangeboden door onze partners