Kamer keurt begrotingsaanpassing goed

 ©  BELGA

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor de begrotingscontrole van afgelopen voorjaar. De parlementsleden debatteerden daar gisteren ruim 10 uur over.

Laurence TorckBron: BELGA

Na twee zware coronajaren wilde de regering de begroting in 2022 op het traject richting evenwicht zetten, maar daar hebben de vijfde coronagolf en de oorlog in Oekraïne een stokje voor gestoken. En dus moest de regering ook tijdens de begrotingscontrole van maart akte nemen van een vertraging van de economische groei én van een hele hoop onvoorziene uitgaven. 

Zo rekent Vivaldi op een meerkost van in totaal ruim 2 miljard euro om de uitwassen van de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis het hoofd te bieden. Die uitgaven komen bovenop de 450 miljoen euro bijkomend budget voor Defensie en de 2 miljard euro aan energiemaatregelen van begin dit jaar. 

Tekort van 20,7 miljard

Een aantal kleinere maatregelen, zoals 30 miljoen euro voor een hogere vergoeding voor woon-werkverkeer en een herwaardering voor gespecialiseerde verpleegkundigen van 23 miljoen euro, doen de rekening verder aandikken, net als de indexering van de budgetten van de federale overheidsdiensten. 

Het federale begrotingstekort loopt zo op tot 20,7 miljard euro, 4,3 miljard euro meer dan het bedrag waarmee de regering rekening hield bij de begrotingsopmaak in oktober. De begrotingsaanpassing werd donderdagnamiddag goedgekeurd in de Kamer, nadat die er gisteren/woensdag al ruim 10 uur lang over debatteerde.

Aangeboden door onze partners