Familiefeestjes in het tijdrijden: broers Hayter pakken titels in Groot-Brittannië, Matthias en Emma Norsgaard juichen in Denemarken

 

 ©  EPA-EFE

Ook in enkele andere landen werd woensdag gestreden voor de nationale tijdrittitels. In Denemarken en Groot-Brittannië werd het zelfs een familiefeestje. Biniam Girmay kroonde zich bij zijn terugkeer na het kurk-incident meteen tot Eritrees tijdritkampioen.

Werner Bourlez

Ethan Hayter maakte in het Schotse Dumfries zijn favorietenrol waar. Hij kroonde zich tot Brits tijdritkampioen met meer dan een minuut voorsprong op Daniel Bigham. Brons was voor James Shaw, ex-Lotto-Soudal. Een paar uur eerder had Leo Hayter al de titel gepakt bij de U23. Leo is de jongere broer van Ethan en won twee weken geleden de Baby Giro. Hij rijdt voor Hagens Berman Axeon, het Amerikaanse team van Axel Merckx. Bij de vrouwen ging de titel naar Pfeiffer Georgi.

Ook in Denemarken was er een familiefeestje. Mathias Norsgaard (Team Movistar) klopte Magnus Cort met zeven seconden. Mads Pedersen werd vierde. Bij de vrouwen won Emma Bjerg-Norsgaard, het zusje van Mathias en echtgenote van Mikkel Bjerg, die niet deelnam.

In Zwitserland was, bij afwezigheid van toppers Stefan Küng en Stefan Bissegger, Joel Suter (UAE Emirates) de beste, voor Mauro Schmid (Quick-Step Alpha Vinyl). Elena Hartmann won bij de vrouwen.In Frankrijk moest titelverdediger Remi Cavagna (Quick-Step Alpha Vinyl) verrassend de duimen leggen voor Bruno Armirail (Groupama-FDJ). Benjamin Thomas pakte brons. Bij de vrouwen won Audrey Cordon-Ragot (Trek-Segafredo).

In Slovenië pakte Jan Tratnik (Bahrain Victorious) de titel, voor ploegmaat Matej Mohoric. Primoz Roglic en Tadej Pogacar namen niet deel. Toch mocht Pogacar juichen want zijn verloofde Urska Zigart won bij de vrouwen.In Oostenrijk mocht Plantur-Pura vieren. Christina Schweinberger klopte er zowaar olympisch wegkampioene Anna Kiesenhofer. Bij de mannen won Felix Grossschartner (BORA-hansgrohe).Tobias Foss (Jumbo-Visma) pakte de titel in Noorwegen, Lawson Craddock (BikeExchange) in de Verenigde Staten.

In Eritrea was Biniam Girmay te sterk voor de tegenstand. Bini reed zijn eerste koers sinds zijn opgave in de Giro en kroonde zich meteen tot Eritrees tijdritkampioen. Het kampioenschap vond plaats in zijn thuisstad Asmara en hij werd na zijn overwinning op handen gedragen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten