Johnson minimaliseert dispuut met EU over Noord-Ierland

 ©  REUTERS

De Britse premier Boris Johnson heeft het geschil met de Europese Unie over de Brexitafspraken rond Noord-Ierland geminimaliseerd. Dat deed hij in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Bron: BELGA

Vorige week diende de Britse regering een wetsontwerp in waarmee ze de mogelijkheid wil creëren om unilateraal bepaalde onderdelen van het Noord-Ierse protocol – een onderdeel van het Brexitakkoord van 2020 over Noord-Ierland – naast zich neer te leggen. Als gevolg daarvan startte de Europese Commissie meerdere inbreukprocedures op tegen het Verenigd Koninkrijk.

LEES OOK. Europese Commissie start procedure tegen Verenigd Koninkrijk voor inbreuken op Brexit-akkoord: “Internationale akkoorden schenden is niet aanvaardbaar”

In een interview met de Süddeutsche Zeitung minimaliseert Johnson het dispuut. De kritiek uit Brussel is volgens hem “zeer gematigd” en alle partijen hebben er belang bij om “creatieve en pragmatische” oplossingen te vinden.

LEES OOK. Zenuwachtigheid in VK en EU over Brits voorstel om Noord-Iers protocol te herroepen

De Britse premier vergeleek de toekomstige rol van het Verenigd Koninkrijk in Europa als die van een luchtboog in de gotische bouwkunst. “Luchtbogen zijn extravagant en mooi en ze ondersteunen het gebouw van buitenaf.”

Aangeboden door onze partners