Wielrennen Vrouwen-elite BK in Middelkerke

Nieuwkomer Margot Vanpachtenbeke in rol van underdog: “Koersen tegen Kopecky en Bossuyt is al een ervaring op zich”

Margot Vanpachtenbeke heeft uitzicht op de eindzege in de Women Cycling Series. 

Margot Vanpachtenbeke heeft uitzicht op de eindzege in de Women Cycling Series. © Guy Meurs

Margot Vanpachtenbeke trekt zondag naar eigen zeggen met weinig verwachtingen naar het BK op de weg in Middelkerke. “Het zal al een ervaring op zich zijn om tegen Lotte Kopecky en Shari Bossuyt te koersen”, zegt de seizoensrevelatie.

Michel Vanden Heede

“Ik ga proberen om mee de koers te maken. Bij een massaspurt heb ik weinig baat, maar ik besef dat het op het vlakke traject moeilijk wordt om het verschil te maken. Een parcours met een pak hoogtemeters ligt me allicht beter en is ook leuker. Hopelijk staat er wind, waardoor het een hardere wedstrijd wordt. Alleen heb ik geen ervaring met waaiers. Het is pas mijn eerste volledige seizoen.”

Net dat maakt het verhaal van Margot Vanpachtenbeke zo speciaal. Vanuit het niets rijgt ze de sterke prestaties aan elkaar. “Nee, ik had helemaal niet verwacht dat ik zo snel vooruitgang zou boeken. Ik tracht zoveel mogelijk met de ogen te stelen. Tussen fietsen en koersen met tempoversnellingen is er een groot verschil, maar het valt beter mee dan voorzien.”

Dat de Lauwse universitaire aanbiedingen van grote ploegen zal krijgen, staat buiten kijf. “Een profstatuut is voor mij onbekend terrein”, zegt de renster van KDM-Pack Cycling Team. “Nog twee examens en ik ben afgestudeerd als kinesiste. Ik zou graag aan de slag gaan in mijn branche. Misschien kan ik op termijn een halftijdse job combineren met mijn sport, maar voorlopig ben ik daar nog niet mee bezig. Elke koers is een zege op zich. Alles voelt nog nieuw aan.”

Ondanks haar gebrek aan métier heeft ze uitzicht op de eindzege in de Women Cycling Series. “Begin juli volgen nog de Ronde van Twente en de Omloop der Zevenheuvelen. Dat regelmatigheidscriterium is een doel op zich geworden. Daarnaast zal ik nog enkele mooie wedstrijden, waaronder een driedaagse, aansnijden. Tijdens een tweedaagse voelde ik me beter in de slotrit. Wellicht heb ik een goed herstelvermogen, maar waar mijn toekomst als renster precies ligt, weet ik nog niet. Ik heb nog zó veel te ontdekken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten