Hevige regenval zet ook kelder van Lierse burgemeester blank: “Met de pomp van de buren was alles snel opgelost”

Hevige regenval heeft vrijdagochtend op verschillende plaatsen in Lier wateroverlast veroorzaakt. Er is sprake van een stortbui met tot vijftig liter per vierkante meter, die ook bij burgemeester Rik Verwaest (N-VA) voor een ondergelopen kelder zorgde.

LEES OOK. Vandaag kans op felle buien met veel neerslag, onweer en hagel, KMI heeft code geel afgekondigd

De buurt van het Lisp rond het stadion van Lierse K., Koningshooikt, de Mallekotstraat, de Hagenbroeksesteenweg, de Vredelaan, enzovoort: verspreid over heel Lier kon de riolering de hevige regenval van vanmorgen en vannacht niet slikken. Straten kwamen blank te staan. Volgens burgemeester Rik Verwaest is er sprake van een echte waterbom.

“Het is beginnen te regenen rond 5 à 6 uur vanmorgen. Het ging om 40 tot 50 liter per vierkante meter. Dat konden onze rioleringen niet slikken. Noem het gerust een ‘perfecte storm’, want door de droogte is de ondergrond hard en kon het water ook minder goed insijpelen. Die combinatie heeft voor problemen in heel Lier gezorgd.”

Kelders ondergelopen

Straten kwamen blank te staan en sommige huizen konden het water niet meer buiten houden. Op de middag kon Verwaest een update maken, op basis van de gegevens van de brandweer. “De brandweer heeft een vijftiental oproepen gekregen voor wateroverlast, het gaat uiteindelijk om vijf tot zeven kelders die ondergelopen zijn en die leeggepompt moesten worden.”

De buurt van het Lisp is traditioneel het meest problematisch. “Daar bevindt zich een watercollector voor de bredere regio, waar ook het water van Emblem (Ranst) naartoe stroomt. Bij een waterbom als vandaag komt het water omhoog. Aquafin heeft al verbeteringen aangebracht, maar die zijn voorlopig onvoldoende. We blijven aandringen op meer verregaande ingrepen om dit te vermijden”, zegt de burgemeester.

Noodvoorraad zandzakjes

Zelf heeft de burgemeester ook wateroverlast gehad in zijn woning in de Vredelaan, al wil hij dat niet dramatiseren. “Het ging om 5 of 10 centimeter water in onze kelder. Ik ben bij de buren een pomp gaan lenen en daarna was het een kwestie van dweilen en ervoor zorgen dat de kinderen er niet in gingen zwemmen.”

 

 ©  Joren De Weerdt

“Echte schade is er bij ons niet. We hebben lage garages en we weten dat het soms kan gebeuren dat er water binnenkomt. Daarom staat alles in onze kelder 30 of 40 centimeter hoger dan de grond. De brandweer heeft zich ingezet en daarnaast hebben veel Lierenaars elkaar geholpen, met vereende krachten lukt het wel.”

De burgemeester gaat er niet van uit dat er zich de komende dagen nog meer zulke overstromingen voordoen. “De waterlopen vormen in principe geen probleem, normaal zullen er geen overstromingen meer zijn als het geleidelijk aan blijft regenen. Maar als er nog zulke hevige geconcentreerde regenval voorkomt, dan kan het natuurlijk opnieuw gebeuren. Er ligt een noodvoorraad zandzakjes klaar.”

 

 ©  Joren De Weerdt

(Bert Provoost)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten