Code geel en onweer vandaag, waar moeten we ons aan verwachten? “Misschien zelfs op code oranje overschakelen”

De warme temperaturen van de voorbije twee dagen liggen achter ons. Voor heel het land wordt vrijdag code geel afgekondigd voor onweer. Er is kans op lokale felle buien met veel water op korte tijd. “Het zou kunnen dat het in de loop van de dag naar code oranje wordt geschakeld, maar momenteel is dat absoluut nog niet het geval”, zegt weerman Frank Deboosere.

Nunzia Petralia

“Vrijdag wordt code geel afgekondigd voor het hele land: er komt uiterst onstabiel weer op ons af”, zegt weerman Frank Deboosere. “In de loop van de dag zien we lokaal felle buien met veel water op korte tijd. Op 1 uur kan er zo’n 20 à 40 liter per vierkante meter vallen. Die felle regen kan ook gepaard gaan met hagel en rukwinden.” Wat temperaturen betreft wordt het in Hoog-België en aan zee tot 20 graden, in de Kempen tot 25 graden.

VIDEO. Straten in Lier staan blank na hevige regenval

Momenteel is er vooral sprake van felle onweersbuien aan de Franse grens ter hoogte van Kortrijk en Henegouwen, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “Die trekken in de loop van de dag meer richting het noorden en het centrum van het land.”

“Met onweer is het binnen altijd beter dan buiten”, zegt Deboosere. “Zorg ervoor dat het water goed opgevangen kan worden, maar tegelijk ook dat het water niet blijft staan en goed weg kan lopen.” Dehenauw: “Het is niet het beste idee om juist met je hond te gaan wandelen tijdens een onweersbui, maar code geel wil natuurlijk ook niet zeggen dat de wereld gaat vergaan. We verwachten ook niet de grootteorde van enkele weken geleden.”

Weekend

De buien doven vrijdagavond en -nacht uit. Het wordt dan overal droog met brede opklaringen. “Maar ook zaterdag passeert een regenzone over ons land van west naar oost. Wel niet in dezelfde mate als de onweersbuien die vrijdag voorspeld worden”, zegt Deboosere. De maxima liggen tussen 20 en 24 of 25 graden. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag is er kans op veel neerslag.

Zondagochtend is er nog een laatste bui mogelijk in het oosten en het noordoosten van het land, terwijl het elders al droog is met opklaringen. In de loop van de namiddag en avond zorgt een nieuwe golf op de storing voor veel bewolking met regen of (onweers)buien, voornamelijk in het oosten van het land. In het westen, en waarschijnlijk ook in het centrum, blijft het droog met enkele opklaringen. De maxima liggen tussen 17 graden in de Ardennen en 22 of 23 graden in de Kempen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten