Bart Swings over lachende Hollanders, status als olympisch kampioen en gedoodverfde opvolger: “Op het EK rij ik in dienst van hem”

 

 ©  BELGA

Hij is intussen een dikke vier maanden olympisch kampioen, maar intussen is Bart Swings alweer druk bezig met de voorbereiding op wat komen gaat. Tussendoor pakt hij zowat alle prijzen mee in het skeeleren, zijn eerste liefde. “Op voorhand lachen de Nederlanders er wel eens mee van: Vandaag rustig aan hé, Bart”, lacht Swings.

Vincent Van Genechten

“Het is een beetje ambetant weer”, sakkert de Leuvenaar aan de telefoon. “Als je wil gaan skeeleren, is regen geen goede bondgenoot. Mijn planning loopt dus wat fout vandaag.”

Maar één dag missen, het kan er wel bij voor Swings. Op de inlineskates rijdt hij (ook) in 2022 alles en iedereen kapot. “Alleen Swings zelf kan Swings uitschakelen”, titelde het gespecialiseerde schaatsen.nl eerder deze week nog. “Het Nederlandse peloton worstelde tijdens de Reggeborgh Inline Vierdaagse met de vraag hoe ze de oppermachtige Bart Swings en Jason Suttels konden verslaan. Ondanks wat speldenprikjes wist niemand het antwoord...”

Swings lacht. “Bij de start van de laatste wedstrijd viel ik nochtans. Maar ik heb sinds ik de puntenkoers in Geisingen, de eerste wedstrijd na mijn liesblessure (waar hij momenteel geen last meer van heeft, red.), inderdaad alle wedstrijden waaraan ik deelnam gewonnen. En vaak met Jason alles tweede, dat maakt het extra leuk. Op voorhand lachen de Nederlanders er wel eens mee van: Vandaag rustig aan hé, Bart. En ik kan dan wachten tot de sprint, waarbij ik meestal de snelste ben, maar ik hou ervan om koers te maken. Dat is voor mij ook een serieuze prikkel in mijn voorbereiding. Bij een van de eerste wedstrijden van het seizoen was ik van bij de start weg. Toen moest ik eerst vragen of de neutralisatie gedaan was, en dan… gaan! De dag erna grapten de Hollanders er dan over, wel grappig. Maar ze hebben wel een paar sterke blokken, dus het is altijd zwaar. Tactisch kan je ook veel leren zo, ideaal dus.”

Met aan zijn zijde dus steeds de talentrijke Jason Suttels (21). “Ik zie veel van mezelf in hem”, aldus Swings. “Hij heeft alles om zeker op skeelervlak supergoed te worden. Weet je… snelheid is belangrijk bij onze sport. En hij is snel én sterk, een dodelijke combinatie. Hij werkt bovendien hard, samen met Jelle (Spruyt, de coach van Swings, red.). We praten ook geregeld over schaatsen. Voor corona stond Jason op het ijs, maar dat is door de pandemie wat stilgevallen. Het is de bedoeling dat hij er dit jaar opnieuw voor gaat. Ik ben ervan overtuigd dat hij ook op het ijs brokken kan maken, zeker op de massastart. Ik kan trouwens nog wel wat leren van hem ook. Hij heeft nog snelle beentjes hé (lacht), terwijl mijn spieren iets slomer zijn geworden door het schaatsen. Dus het is leuk om achter hem aan te gaan op training. Verder help ik Jason natuurlijk, met tips. Het is niet altijd makkelijk om je weg te vinden in het schaatsen, dat duurde bij mij ook wel een tijdje.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“I did it my way”

Het is intussen dik vier maanden geleden (van 19 februari) dat Swings zijn ultieme droom verwezenlijkte: olympisch kampioen worden.

“Ik word er veel aan herinnerd en het is nog altijd speciaal om zo genoemd te worden”, stelt hij. “Het blijft ongelooflijk dat ik mijn grote droom heb kunnen waarmaken. Onlangs heb ik de wedstrijd nog eens teruggekeken, met Nederlands commentaar. Mensen hadden mij gezegd om dat te doen, omdat ze zo lovend waren. Ik vind het nog steeds extra mooi dat ik die wedstrijd op mijn manier heb kunnen winnen. Het leek niet het beste plan, maar ik dacht: als ik nu iemand laat rijden, dan is het goud weg. En dat was mijn doel, dus ik kreeg het niet over mijn hart om risico’s te nemen. Niemand anders ging het doen, dus: I did it my way. De voorbije jaren heb ik altijd de kans gehad om allianties te smeden of afspraken te maken. Maar ik heb dat nooit gedaan. Elke massastart beschouwde ik als een les richting de Spelen. Als ik anders zou gaan rijden door bepaalde afspraken, dan was het een nutteloos experiment. Ik wist nu dus perfect waar ik aan toe was.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Swings leeft nu toe naar de Wereldspelen, de ‘Olympische Spelen voor niet-olympische sporten’. Die gaan tussen 7 en 17 juli door in het Amerikaanse Birmingham (Alabama). Hij komt er aan de start van vier skeelerwedstrijden (15 kilometer afvalling, 15 kilometer puntenkoers, 10 kilometer afvalling, 10 kilometer puntenkoers).

“ Ik kijk er wel naar uit”, klinkt het. “Ik ga elke wedstrijd proberen te winnen. De eerste gouden medaille is altijd de belangrijkste, die hoop ik zo snel mogelijk binnen te halen. Maar het is en blijft een kampioenschap, dus het is altijd afwachten wat het geeft. Daarna is het aftellen naar 7 augustus, voor mijn eerste ijstraining in Thialf. In de voorbereiding hoop ik nog wel het EK skeeleren mee te pakken. Omdat Jason het WK heeft gedaan, mag ik meedoen aan de Wereldspelen. Ik wil dus iets terugdoen voor hem door in dienst te rijden op het EK. Als we samen naar de finish gaan, is de Europese titel voor hem. Dat verdient hij.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten