Zwemster die flauwviel op WK geeft opvallende reactie: “Eigenlijk zijn het mooie foto’s”, haar WK zit er wel op

De Amerikaanse zwemster Anita Alvarez ademde niet meer toen ze woensdag uit het water werd gered, nadat ze was flauwgevallen op het WK zwemmen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Twee dagen later reageerde ze voor het eerst. Ze hoopte het kampioenschap nog te kunnen verderzetten, maar dat zal nu niet meer gebeuren. Alvarez wordt voor de teamcompetitie vervangen door Yujin Chang.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Straffe beelden op WK: Anita Alvarez (25) raakt bewusteloos in het water na oefening, coach springt in zwembad om haar te redden

Het incident deed zich voor tijdens het solo-onderdeel van het synchroonzwemmen. Alvarez viel onmiddellijk na haar optreden bewusteloos in het water. Met de hulp van nog een tweede omstaander redde haar coach haar uit het water. Een halfuur na het voorval maakte een verzorger bekend dat alles goed ging met Alvarez. Het flauwvallen was stressgerelateerd en overkwam haar al eerder.

“Ik was bang omdat ik zag dat ze niet meer ademde, maar nu gaat het heel goed met haar”, zei haar coach Andrea Fuentes, viervoudig olympisch medaillewinnares, aan Spaanse media. “Ze had alleen water in haar longen. Toen ze eenmaal weer begon te ademen was alles in orde. Het voelde als een heel uur. Ik riep dat er iets niet in orde was, ik schreeuwde naar de redders dat ze het water in moesten gaan, maar ze vingen niet op wat ik brulde of ze begrepen het niet. Ze ademde niet meer. Ik handelde dus zo snel als ik kon, alsof het een olympische finale was.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrijdag sprak Alvarez, die momenteel alweer deel uitmaakt van Team USA op het WK, zelf voor het eerst over het voorval.

“Ik herinner me nog dat ik dacht dat het een geweldige oefening was”, aldus de Amerikaanse, die uiteindelijk zevende werd, bij NBC. “Mijn beste ooit, zeg maar. Ik genoot dus echt van het moment en voelde veel trots. Ik begon voordien al wat tintelingen te voelen in mijn vingers en toen werd het allemaal zwart. Mijn laatste armbeweging, die herinner ik me nog. En toen voelde ik mezelf zakken en denken van: oh nee, ik voel me niet zo goed.”

“Dat was het eigenlijk, alles ging zo snel. Ik wist wel meteen dat ik oké zou zijn toen ik opnieuw wakker werd. Ik zeg dit constant tegen haar en andere mensen: ik ben zo dankbaar dat ik Andrea als coach heb. Ik weer nog dat ik niet geloven dat zij ons ging trainen.”

“Toen ik de foto’s voor het eerst zag, was ik uiteraard geschokt”, zei Alvarez intussen ook. “Ik had niet gedacht dat zo’n foto’s gepubliceerd zouden worden. Maar ik probeer er niet negatief naar te kijken. Eigenlijk zijn het mooie foto’s, op een bepaalde manier. Het is speciaal om me daar beneden in het water te zien, zo vredig, zo stil, en om Andrea naar beneden te zien komen met haar arm uitgestrekt in een poging om me te bereiken. Ze lijkt wel een superheld.”

WK ten einde

Fuentes maakte ook meteen duidelijk dat Alvarez het WK niet verlaat en dat ze dus zal deelnemen aan de komende wedstrijden. “Ze wil de competitie niet verlaten met een foto waarbij ze bewusteloos op de grond van het zwembad ligt”, klinkt het. Dat zal nu toch het geval zijn. Vrijdagmiddag kwam het bericht binnen dat Alvarez toch het Wereldkampioenschap zal verlaten. De Amerikaanse is niet opgenomen in de selectie voor de teamcompetitie op het WK in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Ze wordt vervangen door Yujin Chang.

 

 ©  NBC

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten