CAW en Stad Geel openen nieuwe Welzijnscampus

Jan Bal van CAW De Kempen en schepen van Sociaal Beleid & Zorg Griet Smaers. 

Jan Bal van CAW De Kempen en schepen van Sociaal Beleid & Zorg Griet Smaers. © Tommy Maes

Geel -

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) De Kempen en stad Geel hebben samen de gloednieuwe Welzijnscampus geopend in Geel. De diverse Geelse werkingen van CAW De Kempen zitten er samen. De stad Geel heeft er de ontmoetingsruimte ’t Gelijkvloers en enkele studio’s voor noodopvang.

CAW de Kempen is bouwheer voor de nieuwe Welzijnscampus, terwijl de stad Geel de grond via erfpacht gratis ter beschikking stelde. De bouw van de Welzijnscampus kost 6 miljoen euro, waarvan de stad 600.000 euro bijdraagt. Ongeveer de helft van het bouwbudget wordt gedekt door subsidies van de Vlaamse overheid, terwijl CAW De Kempen de rest betaalt.

Verschillende welzijnsdiensten van CAW De Kempen hebben een nieuwe stek in de Welzijnscampus, net als de dienst gelijke kansen van stad Geel.

Verschillende welzijnsdiensten van CAW De Kempen hebben een nieuwe stek in de Welzijnscampus, net als de dienst gelijke kansen van stad Geel. © Tommy Maes

In de nieuwe Welzijnscampus kan iedereen met een welzijnsvraag op dezelfde locatie terecht. Zo zitten de bestaande Geelse werkingen van CAW De Kempen er samen. “Het gaat onder meer om onze onthaal- en begeleidingsteams”, zegt algemeen directeur van CAW De Kempen Jan Bal. “Zo is onze werking voor dak- en thuislozen hier gevestigd. We beschikken hier over 15 opvangstudio’s voor tijdelijke huisvestiging waar mensen terechtkunnen terwijl we hen weer voorbereiden op zelfstandig wonen. Ook de jongerenwerking JAC heeft hier een stek, net als de drugshulpverlening. Met deze nieuwbouw kunnen we samen met het stadsbestuur de inwoners van Geel en omliggende gemeenten nog gerichter helpen. We werken ook al enkele jaren intensief samen.”

De Welzijnscampus heeft ook 18 studio’s, waarvan CAW 15 gebruikt voor tijdelijke huisvesting en de stad Geel 3 voor noodopvang.

De Welzijnscampus heeft ook 18 studio’s, waarvan CAW 15 gebruikt voor tijdelijke huisvesting en de stad Geel 3 voor noodopvang. © Tommy Maes

De stad Geel beschikt ook over een aantal ruimtes in de nieuwbouw. Zo heeft de stad drie studio’s voor noodopvang. De stedelijke dienst gelijke kansen heeft er daarnaast de grote ontmoetingsruimte ’t Gelijkvloers. “Het gaat om een laagdrempelige en toegankelijke plek waar iedereen welkom is”, zegt schepen van Sociaal Beleid en Zorg Griet Smaers (CD&V). “Zo kan je er tijdens de inloopmomenten terecht voor een koffie, de krant of een gezellige babbel. Daarnaast kunnen partnerorganisaties en verenigingen er vormingen, hulpsessies of andere activiteiten organiseren. De dienst gelijke kansen organiseert er bijvoorbeeld de activiteit ‘koffie en papieren’, waar kwetsbare mensen op een laagdrempelige manier hulp krijgen bij hun administratie.”

Voor de inkleding van de opvangstudio’s voor dak- en thuislozen kon CAW de Kempen een beroep doen op ondersteuning van IKEA België, dat via haar Welkom Thuis-project meer dan 200.000 kwetsbare eenoudergezinnen in België en Luxemburg betere toegang wil bieden tot een goede woning. Concreet werden de achttien opvangstudio’s (de vijftien van CAW De Kempen en de drie van stad Geel) en de gemeenschappelijke ruimtes in de opvang uitgerust met IKEA meubels en accessoires.

 Tommy Maes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten