Eerste persconferentie van Vincent Kompany bij het Engelse Burnley: “Ik hoefde niet te vertrekken bij Anderlecht”

 

 ©  ISOPIX

Vincent Kompany gaf vrijdagmiddag zijn eerste persconferentie als hoofdcoach bij de Engelse tweedeklasser Burnley. Hij verkoos het Britse avontuur boven langer T1 blijven bij Anderlecht. Onze landgenoot moet het pas gedegradeerde Burnley opnieuw naar de Premier League leiden.

vva

Ook op zijn eerste persconferentie als T1 bij Burnley was Vincent Kompany zijn kalme zelve en nam hij uitgebreid de tijd om op de vragen van de media te antwoorden. Onze landgenoot gaf aan dat hij nog bezig is met aan de ploeg te bouwen en dat er nog enkele nieuwe spelers op komst zijn. “Al kan ik nog geen namen noemen en zullen de officiële aankondigingen nog even op zich laten wachten.”

Over de ambities van de club was hij voorzichtig. “Natuurlijk willen we terugkeren naar de Premier League, maar als dat niet gebeurt, is dat geen ramp. Dit is een overgangsperiode en het zal niet makkelijk zijn”, zei de ex-Rode Duivel onder meer. “We weten wat er ons dan te doen staat en dat is blijven ontwikkelen. Dat is het moeilijkste aan voetbal: de mensen kalm houden. Het is geen ‘rocket science’. Het komt erop neer de koers aan te houden en daar de nodige tijd voor te krijgen.”

“Niet van plan te clubhoppen”

Kompany kwam ook nog even terug op zijn keuze voor Burnley. De 36-jarige Kompany legde eind mei zijn functie als coach van RSC Anderlecht neer, de club waar hij kind aan huis was en in het seizoen 2003-2004 debuteerde als speler. In de zomer van 2019 keerde de verdediger terug naar paars-wit als speler-trainer en nadat hij in augustus 2020 stopte met voetballen, nam hij de fakkel over van Frank Vercauteren. Na twee seizoenen trok hij de poorten van het Astridpark achter zich dicht, achteraf bleek dat beide partijen tamelijk uitgekeken waren op elkaar.

“Ik hoefde niet te vertrekken bij Anderlecht. Ik hoefde ook niet per se naar Burnley: ik had ook andere opties. We raakten gewoon aan de praat en langzaamaan raakte ik overtuigd. Ik ben blij dat ik hier een lang contract -voor vier of vijf jaar- heb getekend. Ik ben klaar voor elk scenario en ben niet van plan om van de ene club naar de andere te hoppen. Ik ben klaar om hier zolang te blijven als nodig is.”

The Championship is een van de lastigste competities ter wereld en weinig teams slagen erin het eerste jaar na de degradatie de poorten van het walhalla van de Premier League weer open te beuken. Er is de financiële realiteit met minder inkomsten en heel wat spelers die andere oorden opzoeken. Bij Burnley is dat niet anders. Donderdag speelden ze nog sterkhouder, doelman en kandidaat-international Nick Pope kwijt aan Newcastle.

“Het lastigste is dat er slechts vijf weken zijn om het nieuwe seizoen voor te bereiden”, aldus Kompany. “Spelers vertrekken, andere komen er weer bij en dan is het aanpassen. Daarbij komt nog eens dat er onzekerheid in de club zit na de degradatie en ook de seizoensstart oogt lastig, maar dat is meteen een goede test voor het team. Maar laat ons niet vergeten dat Burnley altijd en voor iedereen een lastige tegenstander is geweest. Turf Moor is een plaats van geschiedenis en traditie. Het stadion voelt heel ‘Engels’ aan, het trainingscentrum is dan weer modern en kwaliteitsvol.”

    Aangeboden door onze partners

    Lees ook

    Hoofdpunten