Frans gerecht opent meerdere onderzoeken binnen Franse elitescholen na meldingen van grensoverschrijdend gedrag en verkrachting

 

 ©  REUTERS

Het Franse gerecht heeft meerdere onderzoeken geopend na vele meldingen van grensoverschrijdend gedrag en verkrachtingen binnen een aantal prestigieuze grandes écoles. Op één van de betrokken scholen gaf 1 op 4 studentes aan af te rekenen te hebben gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo’n grande école is een hoger onderwijsinstelling met een elitair karakter. De scholen richten zich meer op het vormen van kaderleden, politici, bestuurders… dan op academisch onderzoek.

admBron: AFP

Het parket van Evry, een buitenwijk van Parijs, heeft onderzoeken geopend naar meerdere vermeende verkrachtingen in vier Franse elitescholen. Het betreft CentraleSupélec, l’Ecole Normale Supérieure (ENS), Polytechnique et l’Institut d’Optique. Dat zijn zogenaamde grandes écoles. Dat zijn elite-universiteiten of -hogescholen waar kaderleden, politici, bestuurders… gevormd worden.

De bal ging aan het rollen toen de resultaten van een enquête binnen ingenieursschool CentraleSupélec bekendgemaakt werden. Daaruit bleek dat ‘honderden’ mensen aangegeven hadden dat ze binnen de school slachtoffer waren van seksueel grensoverschrijdend gedrag, seksueel geweld en ook verkrachtingen. De resultaten waren zo schokkend dat de directie het parket inlichtte die, in oktober 2021, een onderzoek instelde. Binnen die school werden intussen twee klachten voor verkrachtingen al doorverwezen naar de onderzoeksrechter.

Een gelijkaardig verhaal binnen École Polytechnique. Daar gaf, maar liefst 1 op 4 studentes dat ze binnen de school slachtoffer was seksueel geweld. Elf studentes gaven aan dat ze slachtoffer waren van verkrachting of poging tot. Ook toen opende het parket een onderzoek. Binnen die school lopen drie onderzoeken naar verkrachting. Aan de École Normale Supérieure (ENS) werden begin juni twee onderzoeken, voor verkrachting en aanranding, doorverwezen naar de onderzoeksrechter. Bij het Institut d’Optique loopt een vooronderzoek naar verkrachting en aanranding.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten