Dronken chauffeur die Marthe (23) heeft doodgereden, vrijgelaten onder voorwaarden: “Mijn cliënt is er kapot van”

 © TJM

Roeselare -

Een jonge vrouw van 23 uit Roeselare is in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen bij een zwaar ongeval in Roeselare. Marthe H. werd gegrepen door een wagen, waarover de bestuurder de controle was verloren. Die bestuurder, een man van 24 uit Roeselare die onder invloed was, werd gearresteerd maar werd zaterdag vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Tjorven Messiaen en Bert Feys

Uit de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige blijkt dat het ongeval vermoedelijk het gevolg was van onaangepaste snelheid, waarbij evenzeer werd vastgesteld dat de bestuurder onder invloed was van alcohol. Verder zijn er ook aanwijzingen van cannabisgebruik, zo zegt het parket.

Toch besliste de onderzoeksrechter de twintiger zaterdagavond onder voorwaarden vrij te laten. Zo mag hij niet meer met de wagen rijden en geen alcohol of drugs gebruiken. Hij zal zich later ook voor de politierechtbank moeten verantwoorden, klinkt het. (Lees verder onder de foto)

Op de plaats waar de fietsster werd aangereden, werden bloemen neergelegd. 

Op de plaats waar de fietsster werd aangereden, werden bloemen neergelegd. ©  Stefaan Beel

“Juridisch is dit een correcte beslissing”, stelt Thomas Gillis, de advocaat van de bestuurder. “Dat neemt evenwel niet weg dat dit simpelweg een intrieste zaak is. Een jonge vrouw van 23 jaar die het leven laat, een 24-jarige die het ongeval veroorzaakt: veel droeviger wordt het niet. Mijn cliënt is er ook kapot van. Het schuldbesef, de wroeging en de spijt zijn enorm. Zijn gedachten gaan op dit moment enkel uit naar de familie en de nabestaanden van het slachtoffer. De conclusie kan hier alleen maar zijn dat dit een absoluut drama is.”

Driften op rotonde

Het ongeval gebeurde zaterdagochtend in alle vroegte. Volgens getuigen was de jonge autobestuurder, een man van 24 uit Roeselare, aan het driften op de rotonde aan de Westlaan, waarna hij met hoge snelheid de Meensesteenweg inreed. De politie vermoedt dat de bestuurder door die hoge snelheid de controle over het stuur verloor en over een verkeersgeleider vloog. Daarbij botste de wagen frontaal met de fietser, waarna het voertuig op zijn zij tegen een paal terechtkwam.

De uitbater van de nachtwinkel recht tegenover de plek van het ongeval spreekt van een enorme knal. “Toen ik buitenkwam, zag ik veel bloed. Het meisje op de fiets was weggeslingerd door de klap. De automobilist was ongedeerd, maar leek dronken.”

Voor de 23-jarige Marthe H. uit Roeselare kon geen hulp meer baten. De jonge vrouw was oud-leerlinge van het Klein Seminarie en studeerde ook nog een jaar in Argentinië.

Driften op rotonde

Haar familie kan het verlies nog niet vatten, zegt een tante in een eerste reactie. “Marthe was een zonnetje, ons zonnetje. Ze was altijd aan het lachen. Als je aan haar denkt, denk je aan haar lach. Ze was heel optimistisch en empathisch voor iedereen.”

Volgens de tante zat Marthe vol plannen. “Ze stond aan het begin van haar leven. Ze keek er enorm naar uit om te gaan studeren. Ze heeft de afgelopen tijd even gewerkt en gereisd en ging nu verder studeren. Ze zouden met de vrienden en met de nichten samen in Gent zitten en daar keek ze enorm hard naar uit. Ik zeg het: ze is ons zonnetje. Altijd geweest. Dit is gewoon niet te vatten.” (Lees verder onder de foto)

Door de klap werd de fiets van het slachtoffer enkele meters weggeslingerd. 

Door de klap werd de fiets van het slachtoffer enkele meters weggeslingerd. ©  TJM

 

 ©  TJM

Getuigen

Een getuige die als een van de eerste bij het ongeval was, was een dag later nog steeds zwaar onder de indruk. “We hebben het niet zien, maar wel horen gebeuren”, vertelt ze. “Toen we dichterbij kwamen, was er al iemand gestart met een poging om de vrouw nog te reanimeren. Mijn vriend heeft zich op dat moment ontfermd over de bestuurder en probeerde hem te kalmeren. Hij was immers in shock en duidelijk over zijn toeren. Hij zei ook meteen dat hij gedronken had.”

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) liet weten erg aangeslagen te zijn door het ongeval. “Dit is een drama voor de ouders en de familie. Ik hoop dat er snel meer duidelijkheid is over de omstandigheden van het ongeval.”

Voor de familie is het het tweede drama in korte tijd. Op 7 juni overleed ook al Fernand Callebert (87), de opa van Marthe. Hij was de oprichter en bezieler van Muze’um L.

De uitvaart vindt plaats in intieme kring, maar je kan online de uitvaart volgen op zaterdag 2 juli om 11 uur via www.commeyne.be.

 

 ©  TJM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten