Zomertentoonstelling ‘Scheldekronkels’ is open: van het ‘veer van de facteur’ tot de ‘Mijnheerkenspoel’


 

 © ghl

Destelbergen -

“We zijn een dorp aan de Schelde, en mogen daar ook mee uitpakken”. Het was één van de statements zaterdagmorgen bij de opening van de tentoonstelling ‘Scheldekronkels’ in het GOC naast het gemeentehuis van Destelbergen. Anekdotes, weetjes, foto’s en en een stuk prettige geschiedenis rond de Schelde, die intens verbonden is met onze gemeente, al hebben we daar niet altijd erg in.

“In 1988 was het nog een open riool, waar we liefst met onze rug naartoe stonden. Maar we waren allemaal een beetje slachtoffer én dader”, stelde professor Patrick Meire, een ‘Schelderat’ van het departement biologie van de UAntwerpen. “Twaalfduizend jaar geleden stonden de ijskappen nog tot in Utrecht en de klimaatopwarming zorgde voor vegetatie en moerassen. Vanaf dan werd het Scheldegebied aangepast door de mens, via inpoldering en natuurlijk industriële ontwikkeling. Steenkoolmijnen en steengroeven werden uitgebaat en de vervoersfunctie van de Schelde nam toe. Meanders werden afgesneden en kanalen werden aangelegd. (lees verder onder de foto’s)

burgemeester Elsie Sierens

burgemeester Elsie Sierens © ghl

schepen van Toerisme Wim Raman

schepen van Toerisme Wim Raman © ghl

Dorpsdichter Nicole Ledegen

Dorpsdichter Nicole Ledegen © ghl

Na WO II nam de bedrijvigheid, onder meer door transport, nog toe en die maakte de Schelde tot de riool van de jaren ‘80. Overstromingen werden aangepakt met technologische oplossingen, maar die creëerde nieuwe problemen.” Prof. Meire pleitte voor waakzaamheid om het unieke ecosysteem van de Schelde te behouden: “In het geactualiseerde Sigmaplan staat de rol van de ecoystemen gelukkig centraal”, aldus de Scheldekenner die ook verwees naar de natuur en de natuurgebieden die ons fysisch en psychisch welzijn ten goede komen. Iets wat in de coronaperiode erg duidelijk werd. (lees verder onder de foto’s)


 

 © ghl


 

 © ghl


 

 © ghl


 

 © ghl

Lokale verankering in ‘Scheldekronkels’

Wie de tentoonstelling ‘Scheldekronkels’ - toegankelijk tot eind oktober 2022 - bezoekt, moet zich niet aan historische lappen tekst en wetenschap verwachten, maar wel aan erg toegankelijk verhaal van de Schelde in onze gemeente. Het Heusdenveer, het veer aan de Damsloot, de Mijnheerkenspoel, de dijkbreuk van 1999 in Heusden die de voorpagina van alle nationale kranten haalde, het Bosscheveer of het Brughuizeke: het is allemaal te zien in tekst maar vooral in beeld. Het maakt deel uit van ons collectief verleden en is op een bevattelijke manier en voor alle leeftijden toegankelijk in ‘Scheldekronkels.’


 

 © ghl

 Geert Herman

De tentoonstelling en de kunstroute kaderen in STROOM, het Festival in de Scheldevallei. Toegankelijk in het GOC tot eind oktober; elke dag van 14 uur tot 19 uur, behalve op maandag en dinsdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten