‘Mosterdpot van de Fieste’ brengt muziek, theater en cabaret naar de Veldstraat

Onder meer Martin Rigolle en feestschepen Bram Van Braeckevelt kwamen de Artiestenmarkt aftrappen. 

Onder meer Martin Rigolle en feestschepen Bram Van Braeckevelt kwamen de Artiestenmarkt aftrappen. ©  fvv

Gent -

Het is nog drie weekjes wachten, maar zaterdag was het in de Veldstraat al een beetje Gentse Feesten. Op de ‘Artiestenmoart’ gaven heel wat artiesten al een voorsmaakje van wat ze in de Gentse zalen zullen tonen.

Max Dedulle

Muziek, volkstheater, cabaret, … Niet alleen de Gentse straten en pleinen lopen vol tijdens de Gentse Feesten, ook in de zalen valt heel wat te beleven. “En dat wordt soms al eens vergeten”, zegt Luk De Bruyker. De acteur en poppenspeler staat tijdens de Feesten maar liefst vijftien keer op het podium. “Dat valt nog mee, ik heb jaren gehad met dertig voorstellingen.”

“Zo brengen we met Taptoe’s Erf dit jaar ‘De Klaane Prins’, naar het boek van Saint-Exupéry. De verkoop loopt goed, maar vergelijk het met Coca-Cola: daar maken ze ook nog altijd reclame voor. (lacht) Ik sta hier vooral om het publiek te ontmoeten, ook al komen de meesten me vertellen dat ze al kaartjes hebben.”

Een oude bekende kwam het startschot geven van de Artiestenmarkt. Walter Baele haalde zijn alter ego Martin Rigolle uit Zwijnaarde nog eens van onder het stof. Op de Feesten kan je Martin en de vele andere typetjes aan het werk zien tijdens de ‘Best of Baele’ in de Centrale. “Voor de laatste keer”, zegt Walter. “Daarna gaan ze voor een hele tijd de diepvries in. Het is eens tijd voor iets anders, vind ik. Wat dat wordt, weet ik nog niet. Maar Martin, Willy Naessens, Koning Filip en de andere typetjes verdienen een mooi afscheid.” (lees verder onder de foto)

Hoe Martin Rigolle in de draak is beland? “Kweetekikooknieoedadagekomenes!” 

Hoe Martin Rigolle in de draak is beland? “Kweetekikooknieoedadagekomenes!” ©  fvv

Glamoureuze diva

Ook Lieven Debrauwer heeft grote plannen. De regisseur van onder meer ‘Pauline & Paulette’ palmt Theater Tinnenpot in als Leona d’Exelmans. “Zij is een echte diva, die net terug is uit Hollywood. Op het podium brengt ze liedjes en anekdotes over haar glamoureus leven. Voor mij betekent het telkens twee uur aan make-up om in Leona’s huid te kruipen, maar het resultaat mag er zijn. Het is ook zalig spelen: als Leona kan ik me veel meer permitteren.”

Lieven brengt zaterdag al een deeltje van de voorstelling, maar kijkt ook zelf goed rond op de Artiestenmarkt. “Het is een mooie kans om eens te zien waar de anderen mee bezig zijn. Tijdens de Feesten heb je daar vaak niet de tijd voor.”

Een diva met schoenmaat 48: Lieven Debrauwer kruipt in de huid van Leona d’Exelmans. 

Een diva met schoenmaat 48: Lieven Debrauwer kruipt in de huid van Leona d’Exelmans. ©  fvv

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent