Emotionele Riejanne Markus kroont zich tot Nederlands kampioene: “Hopelijk is Amy Pieters trots op me”

 

 ©  AFP

Riejanne Markus heeft zich in Drenthe tot Nederlands kampioene gekroond. De 27-jarige renster van Jumbo-Visma neemt de titel over van Amy Pieters, die vorig jaar won maar als gevolg van een zwaar trainingsongeluk in december revalideert van een zwaar hersenletsel.

Jens JacobsBron: De Telegraaf

Voorafgaand aan de koers waren de emoties al duidelijk zichtbaar bij Chantal van den Broek-Blaak en Demi Vollering, ploeggenoten van de onfortuinlijke Amy Pieters. Ook werd voor het startschot bekendgemaakt dat er een crowdfundingsactie op touw is gezet voor Pieters, die ten goede komt aan de kosten van haar revalidatie.

Nadat de Nederlandse vrouwen voor de zesde keer de doorkomst op de VAM-berg hadden gepasseerd, achtte Marianne Vos haar moment gekomen om een flinke demarrage te plaatsen. De renster van Jumbo-Visma sloeg meteen een gat van zo’n 45 seconden. De rest moest passen. Het waren uiteindelijk Ellen van Dijk en Shirin van Anrooij die met hun speldenprikken erin slaagden om Vos weer te achterhalen.

Met nog een kleine twintig kilometer te gaan werd er slag om slinger gedemarreerd. Uiteindelijk bleek de aanval van Shirin van Anrooij en Riejanne Markus de goede. Samen zetten ze het gas open en richting de laatste kilometers namen ze een kleine twintig seconden voorsprong. In de laatste kilometer, tijdens de laatste beklimming van de VAM-berg, kwam de achtervolgende groep nog dicht. Maar het leidende duo liet zich niet meer bijhalen. Markus toonde zich uiteindelijk de snelste.

“De bekendmaking van de crowdfundingsactie voor Amy Pieters bij de start was wel even een emotioneel moment, maar daarna moest de knop om”, zei Markus tegenover de NOS. “Ik denk heel veel aan Pieters. Hopelijk is ze trots op me.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten