Ze won bijna Roland Garros en Wimbledon als tiener, nu vertelt Andrea Jaeger de pijnlijke waarheid van haar snelle afscheid

 

 ©  RR

Voormalig tennisser Andrea Jaeger, ooit nog finaliste van Roland Garros en Wimbledon, heeft in een interview met The Independent aangegeven dat ze tijdens haar carrière “minstens 30 keer” seksueel geïntimideerd is geweest in de dameskleedkamer door een medewerker van de Women’s Tennis Association (WTA). Ook werd ze voortdurend gepest. Op haar negentiende stopte ze met tennis. Na een zware kwetsuur, maar vooral ook zwaar gedegouteerd.

jeja,tgBron: The Independent

Al op 15-jarige leeftijd verscheen Andrea Jaeger op de hoofdtabel van Wimbledon. Nog geen twee jaar later schopte ze het zelfs tot in de finale van Roland Garros. Een nieuwe ster was geboren. Toch zou de carrière van Jaeger sneller dan verwacht aflopen. Na nog geen vier jaar als prof hing ze haar tennisracket al aan de haak. “Door een burn-out na blessureleed”, verklaarde ze toen.

Alcohol

Nu, op 57-jarige leeftijd, vertelt Jaeger de waarheid over haar vervroegd tennispensioen. Op 16-jarige leeftijd kreeg ze tijdens een feest na een toernooi onbewust alcohol van een WTA-personeelslid, die haar vervolgens naar huis reed en probeerde te kussen. Daar bleef het echter niet bij.

“Ik heb in het begin van mijn carrière minstens 30 incidenten gehad met één specifiek niet-spelend personeelslid, allemaal fysieke pogingen in de kleedkamer. Die persoon had een groot probleem om haar handen thuis te houden.”

Ondanks meerdere klachten van Jaeger bij de WTA, werd er destijds niet naar haar geluisterd. “Ik heb gezegd dat dit moet stoppen. Elke week moest ik me hier zorgen over maken”, zei Jaeger. “Ze zeiden dat als je er nog één woord over zegt, we ervoor zullen zorgen dat de beurs van je zus aan Stanford wordt ingetrokken. Elke keer dat ik voor mezelf probeerde op te komen, werd ik bedreigd dat iemand anders schade zou oplopen.”

Niet alleen Jaeger kreeg volgens haar te maken met ongepaste praktijken. “Er was een fysiotherapeut die een relatie had met een van de spelers”, zei Jaeger. “Ik had een liesblessure, een spierverrekking en had het moeten laten onderzoeken, maar ik wilde niet door die persoon behandeld worden. Al deze onethische situaties zijn iets waar een 14- tot 19-jarige nooit mee te maken zou moeten hebben.”

Snaren doorgesneden

Maar het bleef niet bij die aanrakingen. Als jonkie werd ze ook gepest door andere speelsters, zegt ze.

“Soms vond ik mijn racket terug met doorgesneden snaren, andere keren lagen er mesjes in mijn schoenen. In de kleedkamer werden ook geregeld opmerkingen gemaakt over de grootte van mijn borsten. Dat je als topsporters geen vriendinnen hebt maar concurrenten, dat wist ik toen al. Maar dat die concurrenten je ook naast de tennisbaan probeerden te kleineren en af te maken, dat heeft me een diepe indruk op mij gemaakt. Als jong meisje ben je daar niet tegen bestand”, zegt ze.

Toen ze in 1984 een zware schouderblessure opliep was dat volgens haar “een teken van God” dat het goed geweest was. Ze zette prompt een punt achter haar carrière.

Verwaarloosde kinderen

Jaeger werd toen omschreven als een “verloren ziel” en een “ongeleid projectiel”. Omdat ze afhaakte om een moment dat het in feite allemaal nog moest beginnen voor het jonge talent.

Het geld dat ze verdiend had aan haar sport - Jaeger verdiende in haar korte carrière 1,379 miljoen dollar aan prijzengeld of iets meer dan 1,3 miljoen euro - gebruikte ze om goede doelen te steunen. Ze werd zelfs even non. Jaeger richtte The Little Star Foundation op. Die bestaat nu 37 jaar en biedt langdurige zorg aan zieke en verwaarloosde kinderen in de VS. “Dat is mijn grote passie en achteraf bekeken heb ik me mijn keuze nog geen seconde beklaagd”, besluit ze.

Aan The Independent zegt ze tot slot ook waarom ze nu, zo veel jaar later, met haar verhaal naar buiten komt. “Om aandacht te vestigen op het probleem waar ik zelf mee te maken kreeg. Dit is mijn manier om te zeggen dat jonge meisjes vandaag wel beschermd en geholpen moeten worden als ze nare dingen meemaken zoals ik toen.”

De gewezen tennisster sukkelde na haar carrière in een aantal depressies en kreeg een burn-out maar voelt zich nu beter dan ooit, zegt ze nog.

In het tenniswereldje heeft nog niemand gereageerd op haar beweringen. Ook niet de speelsters met wie ze toen oog in oog stond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten