Nieuw jeugdhuis Luchtbal opent deuren met openingsfeest: “Aanwinst voor de buurt, graag meer van dat”

De sfeer zat er meteen goed in in het nieuwe jeugdhuis. 

De sfeer zat er meteen goed in in het nieuwe jeugdhuis. © koen fasseur

Luchtbal -

In Luchtbal zakten jongeren zaterdagmiddag af naar het nieuwe jeugdhuis in de Bostonstraat. Jeugdorganisatie Youth Zone vzw opende namelijk voor het eerst de deuren op haar nieuwe locatie. Dat ging gepaard met hapjes, drankjes en lachende gezichten. “Eindelijk een plaats waar iedereen zichzelf kan ontwikkelen in volledige vrijheid.”

“We zijn in de zevende hemel. Het jeugdhuis ziet er super gezellig uit. Als je hier binnenstapt, lijkt het wel alsof je thuiskomt. Dat ik nu al die mening heb, is veelzeggend”, glundert Haitam Azzouzi (15).

De jonge buurtbewoner stond samen met zijn vriend Younes Aertgeerts (13) te popelen om het nieuwe gebouw te bewonderen. “Het enthousiasme was groot. We waren nog niet eens open, of de jongeren stonden aan de deur te vragen of ze al eens mochten piepen”, zegt jeugdwerkster Richelle Emeis.

Younes en Haitam zijn zeer tevreden met het nieuwe lokaal.

Younes en Haitam zijn zeer tevreden met het nieuwe lokaal. © koen fasseur

Uit wat de locals vertellen, valt dan ook af te leiden dat de nood voor een nieuw jeugdhuis groot was. “Wie hier niets te doen heeft, doet vaak dingen die niet mogen. Een jeugdhuis kan voor positieve afleiding zorgen. In plaats van rond te hangen op straat, kunnen jongeren nu hier komen gamen, chillen of muziek maken. Dit is echt een aanwinst voor de buurt. Graag meer van dat”, aldus Haitam.

Goldi Kasinde (22) treedt zijn wijkgenoot bij. “Er valt niet al te veel beleven, dus dit is een prachtig geschenk voor de jeugd. Toen ik jonger was, bestond er niets gelijkaardigs. Jammer, want er is veel talent verloren gegaan. Ikzelf bouw aan een rapcarrière en dat gaat goed. Maar dankzij de apparatuur die hier voorhanden is, kan ik misschien nog een level hoger schakelen. Hopelijk vinden andere jongeren hier ook de weg naar het succes.”

Goldi Kasinde en zijn neef Brayan Mamunga.

Goldi Kasinde en zijn neef Brayan Mamunga. © lava

De nieuwe Kendrick Lamar komt dus misschien wel uit Luchtbal. En als dat niet het geval is, maakt dat ook niet uit. “Youth Zone wil jongeren tussen veertien en vijfentwintig jaar vooral de kans bieden om zichzelf in alle vrijheid te ontwikkelen. We zijn een soort safespace waar iedereen zichzelf kan zijn. Buurtjongeren hebben eindelijk een plek waar ze zonder enige druk aan de slag kunnen gaan in de tak die ze verkiezen. Video, muziek of foto, alles is mogelijk”, zegt voorzitster Ailin Delgado Tolosa (20).

De jongeren van Youth Zone in gesprek met Jinnih Beels. Links staat voorzitster Ailin.

De jongeren van Youth Zone in gesprek met Jinnih Beels. Links staat voorzitster Ailin. © koen fasseur

“Jongeren kunnen hier hun talenten ontdekken. We zullen zelf workshops organiseren, maar geven hen eveneens de kans om in te vullen wat er hier gebeurt. Iedereen geeft input en iedereen leert van elkaar. Het is een concept van jongeren voor jongeren.”

Schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) sprong even binnen en liet zich enthousiast uit over het initiatief. “Ik ben gecharmeerd door de lokalen. Ze hebben er overduidelijk veel goesting in. Iedereen is goed bezig en ik heb hen aangemoedigd om die lijn door te trekken. Dit proces is niet evident en gebeurt met vallen en opstaan. Ze mogen nooit vergeten voor wie ze het doen.”

Haitam en zijn vrienden spelen een partijtje biljart.

Haitam en zijn vrienden spelen een partijtje biljart. © koen fasseur

“Kleinere organisaties als Youth Zone zijn erg laagdrempelig en toegankelijk voor jongeren. Zij gaan wijkgericht te werk en weten als geen ander wat er speelt in de buurt. Zij moeten het gevoel krijgen dat we hun werk waarderen.”

“We moeten jongeren van Luchtbal duidelijk maken dat deze wijk ertoe doet. Zij komen hier misschien niet altijd even goed aan hun trekken, en daarin kan Youth Zone zeker een verschil maken.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten