AAN DE START. Thibau Nys ziet mogelijkheden, Jasper Philipsen en Tim Merlier “mogen allebei hun kans gaan”

 ©  Yob Hillewaert

Het BK wielrennen in Middelkerke wordt naar alle waarschijnlijkheid spek voor de bek van de snelle mannen. Hoe voelden zij zich aan de start? En hoe gaan de minder snelle mannen toch proberen om de Belgische trui te veroveren? Lees hieronder wat de renners aan de start te vertellen hadden.

Yob Hillewaert, Jan-Pieter De Vlieger, Werner Bourlez, Jonas Withouck

LIVE. Volg het BK in Middelkerke hier op de voet!

Thibau Nys: “Ik verwacht eigenlijk geen massasprint”

“Het is mijn eerste Belgisch kampioenschap en ik kijk ernaar uit”, vertelt Thibau Nys (Baloise Trek) voor de start. Op welke manier zou hij voor de overwinning kunnen gaan? “Ik denk dat ik in een echte massasprint wel tekort zal komen. Maar als ik mij in een mooi groepje kan plaatsen, of in een uitgedund peloton de finale kan rijden, dan zit er wel iets in. Het kan een hele harde koers worden, denk ik.”

Welk advies had vader Sven Nys voor zijn zoon? “Hij zei dat er altijd heel hard gereden wordt op een BK, dat het een zware koers zou worden en dat ik vanaf het eerste moment alert moet zijn.” Verwacht Nys dan geen massasprint? “Ik weet het niet goed, er staat wel wat wind maar ik had toch iets meer verwacht. Natuurlijk zijn er wel genoeg renners die een massasprint willen vermijden, dus ik verwacht eigenlijk niet dat het tot een massasprint komt.”

Jordi Meeus: “Philipsen, Merlier en De Lie topfavorieten”

“In de Baloise Belgium Tour reed ik in dienst van Sam (Bennett, red.), daar heb ik niet mijn eigen ding kunnen doen”, vertelt de snelle Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) aan de start. “Ik hoop vandaag mee te doen voor de winst, de benen zijn goed.” Twee jaar geleden werd Meeus al Belgisch kampioen bij de beloften. “Het is een heel speciale trui, maar ik heb er toen geen enkele keer in kunnen koersen want het was de laatste koers van het seizoen. België is een koersland en ik hoop die trui ooit te kunnen dragen.”

Naast sprinten kan Jordi Meeus ook een waaier of een zwaardere koers overleven. “Het is wel in mijn voordeel als de koers hard gemaakt wordt.” De Limburger heeft met Cian Uijtdebroeks wel maar één ploegmaat aan de start. “Hopelijk kunnen we allebei van voor in de koers blijven en dan zien we wel of hij mij van dienst kan zijn. Het is altijd goed om op z’n minst één iemand bij jou te hebben. Philipsen, Merlier en De Lie zijn de topfavorieten, ik denk dat ik het wiel van één van die jongens zal moeten volgen in de sprint.”

Jordi Meeus. ©  Yob Hillewaert

Oliver Naesen: “Helemaal anders dan in 2017, maar ook vandaag valt er iets te doen”

“Er staan veel sprinters met sterke ploegen achter hen aan de start”, zegt Oliver Naesen (AG2R-Citroën), die zich tot Belgisch kampioen kroonde in 2017. “Het parcours is niet te vergelijken met dat van 2017 in Antwerpen. Toen was het ook vlak, maar veel langer en met moeilijkere bochten. Dat was echt anders, maar ook vandaag valt er iets te doen. Het zou mooi zijn als we niet naar een sprint gaan. Her en der kunnen renners zoals ik en ploegen zoals de onze het wel wat proberen te ontwrichten. Als we niets zouden ondernemen onderweg zou het een hele rustige zondag worden. We hebben vijf coureurs die voor de vijfde à tiende plaats kunnen sprinten, maar daar krijg ik het toch niet echt warm van. Als we echt gaan sprinten weten we dat het voor een ereplaatsje is, en dat hebben we al zoveel gehad.”

 ©  Yob Hillewaert

Arnaud De Lie: “Het wordt een mooie koers op televisie”

“Het is een droom voor elke Belgische renner om dit ooit die trui te dragen”, aldus schaduwfavoriet Arnaud De Lie (Lotto-Soudal). “Ik ben super gemotiveerd.” De voorbije dagen was De Lie op pad met onder meer de ervaren Philippe Gilbert. “Phil zei me dat ik kalm moet bleven en dat het Belgisch kampioenschap altijd een loterij is. Dit jaar nog meer dan anders. Sommige ploegen willen een massasprint, andere niet zoals Quick-Step Alpha Vinyl. Het wordt een mooie koers op televisie, maar niet zo mooi om te rijden.”

Arnaud De Lie. ©  Yob Hillewaert

Jasper Philipsen: “We mogen allebei onze kans gaan”

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) is misschien wel dé topfavoriet in Middelkerke. Ook de Limburger beseft dat sommige ploegen de koers hard zullen maken. “Er is een mooie passage in De Moeren, op zich biedt dat wel mogelijkheden om de koers hard te maken”, zegt Philipsen voor de start. “Ik denk dat wij wel voor een sprint kunnen gaan, maar tegelijk kunnen we ook aanvallend koersen. We hebben op zich meerdere mogelijkheden om te sprinten.”

Maar zoals zo vaak bij Alpecin wordt het uitkijken welke kaart getrokken wordt: Merlier of Philipsen? “We hebben daar gisteren goed over gesproken en we mogen allebei onze kans gaan. We mogen elkaar niets in de weg leggen. Iedereen start met de ambitie om te winnen, zeker op een kampioenschap.”

Jasper Philipsen. ©  Yob Hillewaet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten