Vis- en Folkloredagen lokken massa volk naar Mariekerke: “Met populaire Vismijn als hart van alle activiteiten”

De Vismijn is een van de hoogtepunten 

De Vismijn is een van de hoogtepunten © Ward Bosmans

Mariekerke -

Duizenden mensen zakten dit weekend af naar Mariekerke (Bornem) voor de 43ste editie van de Vis- en Folkloredagen. De straten van het kleine dorp waren gevuld met de geur van bakharing, karakollen en paling in ’t groen. Achter iedere hoek viel wel iets te beleven.

Ward Bosmans

Op zaterdag gaf de visserstoet het startsein van deze tweedaagse: een spektakel dat door alle straten van Mariekerke trekt. Met meer dan dertig taferelen, praalwagens, reuzen en figuranten werd het verleden van Mariekerke, zijn sagen en legenden uitgebeeld.

Er worden honderden kilo’s vis verkocht

Er worden honderden kilo’s vis verkocht © Ward Bosmans

Geen pita, hamburgers of frieten in Mariekerke, maar wel bakharing, maatjes, paling in ’t groen, gerookte zalm, oesters en andere lekkernijen uit de zee. Geen luidruchtige dj’s of rockbands, maar wel fanfares, wandelorkesten, orgeldraaiers en accordeonmuziek. En overal ambachtslieden die met enige weemoed terugblikken op de vroegere economische activiteiten van het vissersdorp. Volgens de organisatoren bestaat nergens anders in Vlaanderen zo’n grote en volledige ambachtenmarkt als in Mariekerke.

Koen Van Pottelbergh neemt al veertig jaar deel aan de Vismijn

Koen Van Pottelbergh neemt al veertig jaar deel aan de Vismijn © Ward Bosmans

Een van de hoogtepunten op de Vis- en Folkloredagen is ongetwijfeld de vismijn. Om de twee uur worden honderden kilo’s verse vis geveild volgens het principe van de visafslag. Koen Van Pottelbergh, in Mechelen bekend als Den Brillenman maar in Mariekerke geboren, werkt al veertig jaar mee aan de Vismijn. “Mariekerke was altijd een vissersdorp. Er zijn ook nu nog steeds visgroothandels die vooral paling verkopen. 45 jaar geleden zijn de Vis- en Folkoredagen heel klein begonnen. Een paar jaar later ben ik zelf ook in de organisatie gerold. Ik ben het altijd blijven doen omdat het zo mooi, authentiek en puur is. Ik ben nog steeds trots op mijn dorp. Alles staat hier twee dagen in het teken van de vis. Je kunt hier meestal op de koppen lopen. De mensen komen van ver buiten Bornem. De Vismijn is het hart van de festiviteiten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten