Grote hoop boomschors vat vuur naast kanaal

De brandweer had uren werk om de smeulende resten uit elkaar te halen stukje bij beetje af te blussen. 

De brandweer had uren werk om de smeulende resten uit elkaar te halen stukje bij beetje af te blussen. ©  rr

Ruisbroek -

Op een terrein naast het Kanaal Brussel-Schelde in Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) heeft zondagochtend een zware brand gewoed in een hoop met boomschors. De brandweer had uren nodig om alles gedoofd te krijgen.

Het was een schipper die zondagochtend, kort na 7u, alarm sloeg toen hij merkte dat een grote hoop met boomschors op een terrein naast het kanaal vuur had gevat. Het terrein lag in de Nijverheidsstraat. “Het ging om een grote hoop van ongeveer 20 op 100 meter en een hoogte van 6 meter”, zegt brandweerofficier Patrick Hauchecorne van hulpverleningszone Rivierenland. “Uiteindelijk kregen we het vuur snel onder controle, maar moest er wel nog een hele poos worden nageblust. De berg schors moest ook helemaal uit elkaar worden getrokken om heropflakkeringen ter vermijden.”

De brandweer zette een kraan in om de hoop schors uit elkaar te trekken. 

De brandweer zette een kraan in om de hoop schors uit elkaar te trekken. © rr

Om over voldoende bluswater te beschikken, pompte de brandweer water op uit het kanaal. Met behulp van een kraan werd de hoop schors stukje bij beetje uit elkaar getrokken en volledig afgeblust op het terrein. Het duurde tot in de loop van de voormiddag vooraleer alles volledig geblust was.

Meer dan waarschijnlijk moet de oorzaak van de brand bij zelfontbranding worden gezocht. De partij boomschors lag langs de kade om eerstdaags opgehaald te worden door een schip. Niemand raakte bij de brand gewond.  tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten