Damblues: regenweer brengt bluesliefhebbers niet van slag

All-star band Mudvibe op Damblues. 

All-star band Mudvibe op Damblues. © Koen Fasseur

Antwerpen Dam -

Op het Damplein werd dit weekend voor het eerst een bluesweekend georganiseerd. Vrijdag met een kroegentocht-met-concerten die onder meer Moby Dick en Zeppelin aandeed en zaterdag was het tijd voor een heus festival met op het podium zowel internationale acts als lokale helden. 400 toeschouwers zagen en hoorden ondanks het regenweer dat het goed was.

Toen buurtbewoner Rudy Huyghaert vaststelde dat de Damwijk heel wat bekende bluesmuzikanten telt, vond hij dat er rond het gegeven een festival moest worden komen. “Ik kreeg mijn idee in volle coronacrisis. Toen was dat niet zo evident, maar later nam ik contact op met buurtcentrum Elegast. Die zorgden via de Burgerbegroting voor een budget en hier zijn we nu,” glundert Rudy.


 

 © Koen Kasseur

All-star band

Op het podium van Damblues stonden zaterdag onder meer de Nederlandse Leif de Leeuw Band (de frontman wordt gezien als een van de beste bluesgitaristen in de Lage Landen) en headliner Mudvibe. Die laatste groep bestaat niet alleen grotendeels uit anciens van de Damwijk, maar is ook een heuse all-starband. Zo speelden Henk Van Der Sypt eerder bij Last Call en ‘Big Dave’ Reniers bij het legendarische The Electric Kings. “Het Blues Peer festival vroeg ons in 2018 om een gelegenheidsgroepje in elkaar te steken met leden die daar eerder al optreden. Sindsdien zijn we niet meer gestopt.”

Weer of geen weer: bluesliefhebbers laten zich niet snel uit het veld (of het Damplein) slaan

Weer of geen weer: bluesliefhebbers laten zich niet snel uit het veld (of het Damplein) slaan © Koen Fasseur

De eeuwige jachtvelden

Beide heren wonen in de wijk, vlak om de hoek van het Damplein. “Heel handig want zo kon ik al mijn gerief met een steekkarretje naar het festival brengen,” lacht Henk. Big Dave vult aan: “Het enige nadeel is dat we op een festival in pakweg Henegouwen ruim op voorhand kunnen arriveren. Hier is dat gevaarlijk aangezien iedereen hier elkaar kent en voor je het weet heb je veel te veel pintjes op.”


 

 © Koen fFsseur

“Dit is een buurt die constant evolueert. Ik woon hier inmiddels 25 jaar en Henk nog langer. Destijds waren wij de nieuwkomers, maar sindsdien is er veel veranderd. De wijk is er qua uitzicht fel op vooruit gegaan. Tegelijk is de echte volkssfeer samen met iconische bewoners, die naar de eeuwige jachtvelden verhuisden, deels verdwenen. Nu zoeken vooral ‘inwijkelingen’ met een bakfiets hier een nieuwe stek. Het lijkt een beetje op de gentrificatie van het Zuid en het Eilandje. Al is daar niks mis mee want den Dam blijft een ideale plaats om te wonen.”

Henk sluit af: “Het weer zat zaterdag niet mee, maar toch was deze eerste editie van Damblues geweldig. Hopelijk komt er een vervolg.” Buurtcentrum Elegast verzekerde ons alvast dat dat zeker het geval zal zijn. (mibl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten