Liberale vrouwen vieren eeuwfeest met jaar uitstel

Het bestuur van de Liberale Dames en Juffers kreeg een ontvangst van burgemeester Tom De Vries en schepenen Anne Troch en Steven Mattheus van Open Vld. 

Het bestuur van de Liberale Dames en Juffers kreeg een ontvangst van burgemeester Tom De Vries en schepenen Anne Troch en Steven Mattheus van Open Vld. © rr

Niel -

Intussen staan er al 101 kaarsjes op de verjaardagstaart, maar het eeuwfeest van de Koninklijke Liberale Dames en Juffers van Niel werd onlangs toch nog met de nodige luister gevierd. “Met honderd jaar is het boek goed gevuld, redenen genoeg om toch een keer terug te blikken”, zegt gemeenteraadslid én nationaal ondervoorzitter van de Liberale Vrouwen Aline Jacobs.

De liberale vrouwen vielen een ontvangst in het gemeentehuis en een feestelijk samenzijn te beurt. Onder meer Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert en nationaal voorzitter van de Liberale Vrouwen Khadija Zamouri kwamen de dames persoonlijk feliciteren voor hun werking die ze al honderd jaar volhouden. Voorzitster Mariëtte Van Der Velde, die al meer dan dertig jaar in het bestuur zit, mocht de Gouden Pluim van de Vlaamse regering in ontvangst nemen.

Voorzitster Mariëtte Van Der Velde mocht het beeld van de Gouden Pluim in ontvangst nemen.

Voorzitster Mariëtte Van Der Velde mocht het beeld van de Gouden Pluim in ontvangst nemen. © rr

De Koninklijke Liberale Dames en Juffers Niel werd gesticht op 23 januari 1921, toen er na een grondwetswijziging voor het eerst stemrecht werd verleend aan vrouwen. Sindsdien organiseren de dames onder meer socio-culturele activiteiten, uitstappen, koffietafels en handwerktentoonstellingen. Gaandeweg raakten ze ook meer en en meer betrokken bij de lokale politiek. Bij elke verkiezing staat er wel een bestuurslid op de lijst van Open Vld. Sinds 2018 maakt bestuurslid Aline Jacobs deel uit van de gemeenteraad.

(bar)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten