Gerestaureerde schrijnwerkerij wordt vanaf september toeristisch infopunt

De gerestaureerde schrijnwerkerij. 

De gerestaureerde schrijnwerkerij. © Renée Herremans

Boom -

De gerestaureerde schrijnwerkerij op de Emabb-site op Noeveren gaat vanaf september mee fungeren als toeristische uitvalsbasis voor de Rupelstreek. Met een aantal ‘snuisterijen’ nodigt het beschermde gebouw bezoekers uit op verkenning te gaan in de streek en het steenbakkersverleden.

De ontwikkeling van het nieuwe infopunt is een initiatief van Stichting Kempens Landschap in samenwerking met het lokaal bestuur en vzw Emabb. Met een geschiedenis die bijna tweehonderd jaar teruggaat, vormt de authentieke schrijnwerkerij een unieke locatie. In het gebouw bewerkten de schrijnwerkers vroeger het hout dat nodig was voor het werkmateriaal en de gebouwen.

“De meeste van deze zogenaamde vakwerkconstructies in de streek werden in de loop der tijden afgebroken”, vertelt Jan De Haes, gedeputeerde en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Het feit dat deze bewaard is gebleven en teruggaat tot minstens 1830 maakt dit gebouw uniek”, verduidelijkt hij.

“We zijn dan ook blij dat we met de herbestemming als toeristisch infopunt dit beschermde gebouw een tweede leven kunnen geven. Het is een perfect uithangbord voor het rijke verleden van deze streek.”

Het onbemande infopunt is vrij te bezoeken en vooral bedoeld om bezoekers te verleiden om verder op verkenning te gaan. Ze kunnen zich bijvoorbeeld via een ‘snuisterwand’ een beeld vormen van het leven in de steenbakkerij of aan de hand van geluiden een werkbank leren kennen. Op een touchscreen zijn alle bezienswaardigheden van de streek te raadplegen.

De heropening staat gepland tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september. Naast de schrijnwerkerij is ook het nieuwe belevingscentrum in de ringoven te bezoeken. Voor de restauratie investeerden het provinciebestuur en de Vlaamse regering via een Platteland Plus-project ruim 48.000 euro.(bar)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten