Veertiende Borgerrio: buien kunnen tropische sfeer niet wegjagen

 

 © Victoriano Moreno

Borgerhout -

20.000 mensen heupwiegden, dansten of brulden mee tijdens de veertiende Borgerrio, afgelopen zaterdag. De beroemde parade met muziek en dans was het hoogtepunt, met deelname van internationaal erkende percussiegroep uit Burundi. Tijdens al die ambiance werd ook de toekomst van de Turnhoutsebaan druk besproken

Deze Borgerrio werd door exact 163 vrijwilligers in goede banen geleid. Een van hen is Jacques Loobuyck uit Deurne. “Ik bewaak hier op het Laar de backstage. Voorlopig heb ik nog niet veel te doen want het is nog rustig. Maar zal straks ongetwijfeld veranderen.” Jacques is voor de derde keer actief op Borgerrio. “Ik doe dat heel graag, vrijwilliger zijn. Waar of wat is niet zo belangrijk, ik ben voor alles beschikbaar. Zo sta ik binnenkort op The Tall Ships’ Races. Ondertussen ben ik 76, maar zolang ik gezond ben, zal ik dit blijven doen.”

Districtsburgemeester van Borgerhout Marij Preneel (Groen) is blij dat Borgerrio na twee jaar pauze opnieuw kon doorgaan. “Dit is een hoogdag, een moment dat de hele buurt op straat komt en je hier de hele wereld kan zien, horen en proeven. Diversiteit in de ruimste zin van het woord staat centraal.”

The Royal Burundi Drummers, Unesco Werelderfgoed.

The Royal Burundi Drummers, Unesco Werelderfgoed. © Victoriano Moreno

Werelderfgoed

De Turnhoutsebaan was opnieuw het toneel van een braderij en vooral een grootse parade (totale lengte: drie kilometer). Daar namen dit jaar zestien groepen aan deel, waaronder The Royal Burundi Drummers (die zich Unesco Werelderfgoed mogen noemen), Gnawa Black Koyo, de Fanfakids uit Molenbeek en de Borgerhoutse fanfare ‘t Akkoord, samen goed voor 400 deelnemers.

Tropische vibes op de Turnhoutsebaan. De vele bezoekers lieten zich niet intimideren door  dreigende wolken.

Tropische vibes op de Turnhoutsebaan. De vele bezoekers lieten zich niet intimideren door dreigende wolken. © Mischa Bludts

Voor Borgerrio werden op de Turnhoutsebaan trouwens de wegwerkzaamheden even stilgelegd: “De roze stenen van onze fietsstraat liggen er al, de beschermende folie komt pas later. Gezien de vele bezoekers vandaag en natuurlijk de parade moest de baan volledig vrij zijn. Maar de werken worden voor het bouwverlof afgerond.”

Noémie Ntoto van Trix. Het muziekcentrum verzorgde de programmatie op het Laar.

Noémie Ntoto van Trix. Het muziekcentrum verzorgde de programmatie op het Laar. © Mischa Bludts

Trix

In de schaduw van het districtshuis op het Moorkensplein vonden optredens plaats met als afsluiter dj Merdan Taplak. Maar ook op het Laar stond dit jaar een podium, een nieuwigheid. Op ‘Ground Zero’ vond eerst een dance battle plaats, gevolgd door optredens van onder meer de jonge Antwerpse hip hopper Millson9 en singer/songwriter Morane. Die werden geprogrammeerd door muziekcentrum Trix. “Met dit initiatief willen we jongeren aanspreken want die doelgroep was eerder een beetje over het hoofd gezien”, vertelt Noémie Ntoto.

Antwerpse Hip hop MCs geven het beste van zichzelf op ‘Ground Zero’

Antwerpse Hip hop MCs geven het beste van zichzelf op ‘Ground Zero’

“We willen hier niet alleen lokaal jong talent in de kijker zetten, maar ook Trix zelf. Denk maar aan onze trajecten waar je kan leren rappen en zingen. Een deel van die ‘studenten’ staat hier vandaag trouwens ook op het podium.”

Deze Borgerrio werd door exact 163 vrijwilligers in goede banen geleid. Een van hen is Jacques Loobuyck uit Deurne. “Ik bewaak hier op het Laar de backstage. Voorlopig heb ik nog niet veel te doen want het is nog rustig. Maar zal straks ongetwijfeld veranderen.” Hij is voor de derde keer actief op Borgerrio. “Ik doe dat heel graag, vrijwilliger zijn. Waar of wat is niet zo belangrijk, ik ben voor alles beschikbaar. Zo sta ik binnenkort op de Tall Ships’ Races. Ik ben nu 76, maar zolang ik gezond ben, blijf ik dit doen.””

Vrijwilliger Jacques Loobuyck uit Deurne

Vrijwilliger Jacques Loobuyck uit Deurne © Mischa Bludts

Voor deze groep was Borgerrio een succes met vingers (pardon: drumstokjes) in de neus. 

Voor deze groep was Borgerrio een succes met vingers (pardon: drumstokjes) in de neus. © Victoriano Moreno

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten