Eerste bootjeswijding op nieuwe locatie: “Het blijft een mooie traditie die ik niet wil missen”

Tientallen bootjes werden gewijd door de twee pastoors. 

Tientallen bootjes werden gewijd door de twee pastoors. ©  fvv

Gent -

Voor het eerst sinds 2019 kon de traditionele bootjeswijding nog eens doorgaan. Niet aan de kade van restaurant Nenuphar in Afsnee, zoals vroeger, maar aan de Snepkaai. Over die verhuizing zijn de meningen verdeeld. “In Afsnee was dit het hoogtepunt van een heel feestweekend. Dat valt hier weg.”

Max Dedulle

“Of de boot er sneller van gaat varen? Dat zou ik niet durven te zeggen.” Vincent Van Den Bogaerde (36) lacht. “Maar het is een mooie traditie, die ik nooit wil missen.” Met zijn jacht ligt Vincent aangemeerd aan de Snepkaai. Intussen varen pastoor Gino Grenson en priester met rust Adelin Cathoir rond met de wijwaterkwast.

Tientallen bootjes werden zondagnamiddag gewijd, zoals de traditie het al 73 jaar wil. Al is er dit jaar een belangrijke aanpassing. De wijding vindt niet meer plaats aan de kaai van restaurant Nenuphar in Afsnee, maar aan de Snepkaai, bij de Gentse Leievaarders. De uitbater van het restaurant zag het niet meer zitten. (lees verder onder de foto)

“Een mooie traditie”, vindt Vincent Van den Bogaerde (in het groen). 

“Een mooie traditie”, vindt Vincent Van den Bogaerde (in het groen). ©  fvv

Familiedag

“De dingen mogen veranderen”, vindt Freddy Van Petegem (70), een andere bootvaarder. “En het is hier ook gezellig. Er is zelfs meer ruimte dan in Afsnee. We maken er een echte familiedag van.”

“Toch blijven we het jammer vinden”, zeggen Michele en Gerard. “We komen uit Afsnee, waar de bootjeswijding het hoogtepunt was van een heel feestweekend. Je zag je buren, er was ambiance … Niet veel dorpsgenoten hebben mee de overstap gemaakt en dat is spijtig.”

“Het is hier ook gezellig”, vindt Freddy (rechts). 

“Het is hier ook gezellig”, vindt Freddy (rechts). ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent