Red Flames gaan in voorlaatste oefenwedstrijd voor EK onderuit tegen stug Oostenrijk: “Geen killersinstinct”

 

 ©  BELGA

De Red Flames hebben hun voorlaatste oefenwedstrijd als voorbereiding op het EK verloren. Oostenrijk toonde zich te sterk voor onze nationale ploeg en won met 0-1.

Valerie Van Avermaet

Duelkracht, hardheid en intensiteit. Dat wilde bondscoach Ives Serneels van zijn team zien in wat de generale repetitie voor de EK-wedstrijd tegen IJsland (10/07) was. De Red Flames kenden echter een moeilijke zondagnamiddag tegen Oostenrijk. Tegen de potige Oostenrijkers lieten ze zich al te vaak makkelijk wegzetten in de duels. Ongetwijfeld tot grote ergernis van Serneels. Janice Cayman, die vanop de rechtsachter een rijtje lager opereerde dan tegen Noord-Ierland, toonde de rest van de ploeg nochtans hoe het moest en ging meer dan eens wél stevig in duel.

Behalve Feli Delacauw, die kilometers maalde op het middenveld, en Davina Philtjens -altijd een bijter- volgde niemand van de ploeg echter haar voorbeeld. En ook voetballend maakten de Flames meer dan eens de foute keuzes in hun passing en loopacties. Ze zochten, maar hadden het moeilijk om de oplossingen en de ruimtes te zien. Verder dan enkele tegenaanvallen in de omschakeling kwamen ze in de eerste helft dan ook niet.

Slordige Flames

Het waren de Polen die de grootste kansen bij elkaar voetbalden, maar hun vizier stond niet op scherp. Eén keer dook Tine De Caigny wel op voor doelvrouw Zinsberger. Ze legde de bal netjes in doel, maar werd afgevlagd voor buitenspel. Justine Vanhaevermaet kreeg met een knappe ingeving Tessa Wullaert ook wel eens vrij voor doel, maar Elena Dhont liep in de weg waardoor Wullaert haar controle wat miste. De kapitein had haar dagje niet, maar ook bij de rest van de ploeg was het allemaal net te slordig. Wat ook tegen Noord-Ierland afgelopen donderdag al het geval was.

Na rust kwamen de Flames wel iets beter uit de kleedkamer. Wullaert probeerde Zinsberger verschillende keren kort na elkaar te verschalken, maar scoren lukte niet. Iets wat aan de overkant wel lukte. De Flames werden zoek gespeeld aan de cornervlag waarna Plattner vanuit een schuine hoek de 0-1 tegen de netten knalde. Niet onverdiend. De opdoffer schudde de Flames echter niet wakker, want een reactie kwam er niet meer. Serneels heeft nog werk voor de boeg als België IJsland op 10 juli wil verslaan.

“Het ontbrak ons aan killersinstinct”

“Het ontbrak ons aan killersinstinct”, oordeelde bondscoach Ives Serneels na de wedstrijd. “Een nederlaag is nooit leuk, maar ik denk dat we blij mogen zijn om tegen een dergelijke tegenstander te kunnen spelen op dit moment”, ging Serneels verder. “In het eerste kwartier misten we wat agressiviteit. In het begin van de tweede helft misten we dan weer killerinstinct. Het had 1-0 kunnen staan en toen viel de 0-1. Oostenrijk is een van de beste teams op vlak van organisatie. Ze staan ook fysiek sterk. We kunnen hier goede lessen uit trekken. Op het EK zullen we van meet af van 100 procent moeten zijn in de duels. En met meer killersinstinct verliezen we niet vandaag.”

Exact over twee weken openen de Flames tegen IJsland op 10 juli. “Dat is perfect”, lachte Serneels. “Het is het moeilijkste moment van de voorbereiding.”

Dinsdag tegen Luxemburg is de selectieheer van plan “minuten te geven aan speelsters die ritme ontbreken”.

“Erg intense wedstrijd”

“Het was een heel intense wedstrijd”, verklaarde Janice Cayman zondag na de 0-1 nederlaag. “De eerste twintig minuten was het zoeken, maar daarna kwamen we beter in ons ritme en speelden we goed georganiseerd. Ook de Oostenrijkse spelers waren na de match bekaf. Dat is een goed teken. Het zijn wedstrijden als deze die we nodig hebben in de voorbereiding op het EK. Dit was een goede repetitie. Jammer genoeg verliezen we, maar ik denk dat we wel mooie dingen laten zien hebben. We hebben kansen gecreëerd, nu moeten we die alleen nog leren afmaken.”

Cayman speelde op de rechtsachter met de teruggekeerde Elena Dhont voor haar. “De verstandhouding met Elena verliep goed. Ondanks dat we heel weinig ruimte kregen, konden we schwung in de partij brengen. Ik speel liever vooraan, maar achteraan kan ik ook uit de voeten. ik ben er voor het team, de coach mag me zetten waar hij me nodig heeft.”

Op 10 juli begint voor de Flames het EK tegen IJsland. “Daar kijken we erg naar uit. We hebben nog twee weken om goed te werken en zullen er klaar voor zijn.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten