De Tovertuin sluit definitief de deuren met afscheidsfeestje

Na zestig jaar sluit de school de deuren. 

Na zestig jaar sluit de school de deuren. ©  RR

Bornem -

Na zestig jaar namen ouders, (ex-)leerlingen en leerkrachten zondag met een feestje afscheid van de oude schoolgebouwen van kleuterschool Tovertuin, in de volksmond ook bekend als de Tijpelschool, in Bornem. Begin dit jaar kondigde het schoolbestuur aan dat de school op 1 september de deuren zou sluiten.

Ward Bosmans

Er ging heel wat discussie vooraf aan deze beslissing. Volgens het schoolbestuur is het gebouw compleet verouderd, volgens de ouderraad was het nog perfect mogelijk om de school twee jaar langer open te houden. Die twee jaar waren voldoende om nadien te verhuizen naar een nieuwbouw aan het Mannenwiel in het centrum van Bornem.

Nu de Tovertuin toch de deuren sluit, vinden de veertig kleuters tijdelijk onderdak in kleuterschool Toverplein in de Dries. Volgens het schoolbestuur zou het te veel kosten om de Tijpelschool grondig te vernieuwen. Daarom kozen ze ervoor om beide kleuterscholen samen te brengen in één nieuw gebouw. “Het is met een wrang gevoel dat we afscheid nemen van de Tovertuin”, zegt Roel Gevaers, voorzitter van de Ouderraad. “De plooien tussen het schoolbestuur en de ouders zijn nog niet gladgestreken, maar vandaag willen we met dit afscheidsfeest op een positieve manier eindigen.”

Dubbel gevoel

In de voorbije zestig jaar begonnen naar schatting zo’n duizend kleutertjes hun schoolcarrière in de Tovertuin. Op het afscheidsfeest waren ook de voormalige directeur en een aantal van de vroegere juffen aanwezig. Voor de kinderen waren er springkastelen en grime en standjes met frietjes en pasta.

“Het is een afscheid met een dubbel gevoel”, zegt Roel Gevaers. “We hebben geen enkel probleem met de juffen van het Toverplein, waar onze kleutertjes nu naar toe gaan. Maar het is jammer dat sommigen onder hen tweemaal van school moeten veranderen tijdens hun carrière als kleuter. Ik denk dat het perfect mogelijk was geweest om nog twee jaar voort te doen in deze school.”

De komende weken en maanden wordt De Tovertuin in de Houtenmolenstraat afgebroken. De gronden worden waarschijnlijk verkocht aan een projectontwikkelaar. In de nieuwe school – die aansluit op de lagere school van de OLVP op de hoek van de Rijkenhoek en de Temsesteenweg – komt plaats voor de kleuters van OLVP kleuterschool Toverplein in de Driesstraat en de OLVP kleuterschool Tovertuin in de Houtenmolenstraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten