Atletiek BK in Gentbrugge

Goud voor Philip Milanov en Alexander Doom

Alexander Doom (midden) liep naar goud op de 400m. 

Alexander Doom (midden) liep naar goud op de 400m. © BELGA

Met twee gouden, drie zilveren en drie bronzen medailles op 34 titelwedstrijden scoorden de West-Vlaamse atleten bescheiden op het BK in Gentbrugge. Sinds 1988 was enkel in 2006 en 2010 de oogst kleiner, maar het BK haalde wel een hoog niveau en de West-Vlaamse prestaties mochten er ook zijn.

Hans Vanbesien

Philip Milanov opende vrijdag met zijn twaalfde BK-goud op rij in het discuswerpen. De 30-jarige Bruggeling (zijn beste seizoensprestatie 64m48, zijn nationale record 67m26) maakte met 61m72 geen indruk, maar om zijn WK-ticket (limiet 66m00) lijkt hij zich weinig zorgen te moeten maken omdat hij er uitstekend voorstaat op de World Ranking. Voor aanvang van het BK was hij al 28ste (terwijl de top 32 naar Eugene mag) en een nationale titel levert nog eens een hele sloot punten op. “In principe zou het in orde moeten zijn voor mijn WK-selectie. Ik heb de tegenstand bestudeerd en zie niet meteen in wie mij nog zou kunnen inhalen”, zei Milanov, die nog redelijk kon leven met zijn povere BK-resultaat. “Ik ben gewoon niet fris genoeg. In september ben ik voltijds beginnen werken als grafisch ontwerper en de hele dag voor de computer zitten is niet ideaal voor een topsporter. Als ik op het WK iets wil gaan doen, moet ik toch minstens 65 meter gooien, maar dat zie ik wel lukken als ik wat beter uitgerust ben.”

Alexander Doom veroverde zaterdag de Belgische titel op de 400m in 45”34. Van bij de start nam hij afstand van Kevin Borlée. “Mijn coach had me opgedragen om snel te starten en dat is gelukt. Er stond veel wind en de omstandigheden waren niet ideaal, dus met deze chrono mag ik heel tevreden zijn. En op een tweede Belgische titel op rij mag ik ook trots zijn, want op de Verenigde Staten na zijn er nauwelijks landen waar het niveau zo hoog ligt als in België”, zei Doom, wiens kans op individuele deelname aan het WK via zijn positie op de World Rankings erg groot geworden is. “Ik denk wel dat ik erbij zal zijn, maar het EK in München in augustus blijft mijn hoofddoel. Van Eugene heb ik eigenlijk nooit een doel gemaakt, maar als ik geplaatst ben, ga ik daar natuurlijk geen neen tegen zeggen. Ik kijk wel enorm uit naar het WK 4x400m. Wij zijn een klein land maar gaan zoals steeds voor het podium. Wij moeten daar trots op zijn.”

Helena Ponette vliegt

Trots, dat mocht ook Helena Ponette zijn. De Oostendse verwachtte geen grote dingen, want ze had pas de examens van het 4de jaar geneeskunde achter de rug. Toch ging ze met 51”93 op de 400m voor het eerst Camille Laus (51”96) vooraf. Naomi Van Den Broeck hield haar met een nieuw wedstrijdrecord (51”73) van het goud. Ponette verbeterde wel het provinciaal record van Regine Berg (52”29 in 1985) en liep de vijfde Belgische prestatie ooit. “Zo’n chrono verwachtte ik niet. Ik verbeterde mij met één seconde en tegenover vorig jaar zelfs met ruim 2,5 seconden. Ik ben nu geen reserve meer voor het WK 4x400m.”

Giebe Algoet, ook Oostendenaar en student geneeskunde, werd in het hoogspringen derde met 2m13. “Ik werd vorig jaar tweede met 2m15, maar dit was van hetzelfde niveau in de gietende regen.”

Rani Vincke verbeterde zich in haar reeks op de 100m van 11”59 tot 11”57 en naderde als derde in de finale met 11”54 tot op vijf honderdsten van het provinciale record van Lien Huyghebaert (11”49 in 2004). “Er zat meer in, want mijn start in de finale kon beter”, zei de Gistelse, die ook nog iets wilde rechtzetten. “Ik kan er mee leven dat Delphine Nkansa bij haar eerste Belgische optreden tweede werd. Ik vraag niet om een onderzoek, maar hoop voor haar dat de internationale regels haar niet afremmen.”

Aurèle Vandeputte ging in afwezigheid van titelverdediger Crestan Eliott voor winst op de 800m. Timon Inghelbrecht maakte het tempo, maar thuisloper Tibo De Smet beet zich in het zog vast en bracht het wedstrijdrecord op 1’45”35. Vandeputte werd tweede met 1’45”65. “Ik kende mijn dagje niet. Ik liep goed, maar niet super. Jammer, maar ik ga door.”

Ward D’Hoore haalde op de 5.000m het maximum eruit met een bronzen 14’04”46. Dat gold ook voor Ilke Lagrou, die als tweede de hamer 47m47 ver slingerde. Yorunn Ligneel (hoog 1m80), Lore Quatacker (1.500m 4’25”59) en Ine Mylle (100m horden 14”02) vielen net naast het podium.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten