Herseltsesteenweg ‘tijdelijk’ weer open

Deze borden verdwijnen even van het straatbeeld 

Deze borden verdwijnen even van het straatbeeld © DVG

Aarschot -

Op dinsdag 28 juni wordt de Herseltsesteenweg (N19) in Aarschot tijdelijk opnieuw helemaal opengesteld voor het verkeer. De gewestweg was sinds eind april afgesloten door werken aan de nutsleidingen. Hierdoor ontstond er heel wat hinder en waren er heel wat wegen afgesloten om sluipverkeer te voorkomen. Vanaf dinsdag 28 juni zal er een tijd geen hinder meer zijn. De Herseltsesteenweg gaat volledig open en de vele wegen in Aarschot en Begijnendijk die tijdelijk beperkt werden tot plaatselijk verkeer’ gaan ook weer open voor alle verkeer. Een hele opluchting voor de vele gebruikers van de Herseltsesteenweg, maar ook voor de bewoners van de straten waar nu de omleidingen werden ingesteld.

Zodra de herinrichtingswerken van Wegen en Verkeer van start gaan, waarschijnlijk begin september, gaat de Herseltsesteenweg opnieuw toe.

Nutswerken bijna afgerond

Sinds april dit jaar waren de nutsmaatschappijen aan het werk op de Herseltsesteenweg met het verplaatsen van hun leidingen voor telecom, water en elektriciteit. Op dinsdag 28 juni zijn alle leidingen verplaatst en zitten hun werken op de rijweg en in de grachten erop. De komende weken moeten ze enkel nog de huizen aansluiten op de nieuwe leidingen, maar de hinder van die werken is vooral lokaal.

Werflichten aan kruispunt met Oude Mechelsebaan

Aan het kruispunt met de Oude Mechelsebaan komen er tijdelijke verkeerslichten. Deze situatie blijft zo tot het Agentschap Wegen en Verkeer start met werken aan de riolering en de rijweg. Een concrete datum is er nog niet, maar waarschijnlijk gaat de aannemer begin september aan de slag. Dan wordt de Herseltsesteenweg opnieuw volledig afgesloten en moeten fietsers, auto’s en vrachtwagens dezelfde omleiding volgen als vandaag. Alleen lokaal verkeer naar huizen en handelszaken blijft mogelijk.

“De herinrichting van de Herseltsesteenweg is een ingewikkeld technisch verhaal. De nieuwe riolering komt in het midden van de rijweg, maar op sommige plekken ook dwars onder de weg. Daarom is het heel moeilijk om in twee fases - eerst de ene weghelft, dan de andere - te werken en verkeer langs de werf te sturen. Bovendien zou het ook niet veilig zijn om verkeer langs de werken te laten rijden, omdat de weg niet breed genoeg is voor de vereiste veiligheidszone, maar vooral ook omdat er bouwputten van om en bij de drie meter nodig zijn voor de nieuwe regenwaterafvoer. Hoewel het veel hinder veroorzaakt, is het volledig afsluiten van de Herseltsesteenweg dus de enige optie”, klinkt het bij de bouwheer.

Opzet van de werken: veiligheid fietsers en voetgangers voorop

De Herseltsesteenweg in Aarschot tussen tankstation Gabriëls en de provinciegrens met Antwerpen - een stuk van 700 meter - krijgt een volledige makeover. De herinrichting komt er vooral voor de veiligheid van fietsers en voetgangers. Met veilige fietspaden, nieuwe oversteekplaatsen en een middenberm aan het kruispunt met de Oude Mechelsebaan wordt de weg een stuk veiliger en overzichtelijker dan vandaag. dvg

Hoofdpunten