Tien jaar en 25.000 interventies later: “Succes van Dienst 112 ligt bij engagement van onze mensen”

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

 © ghl

Lochristi -

Dienst 112 bestaat 10 jaar in Lochristi. Voor het eerst in zijn geschiedenis organiseerde de ambulancedienst een massaal bezochte open dag op de site aan de Koning-Albertlaan. “Dit is één van de beste beslissingen die ik in mijn 20-jarig burgemeesterschap genomen heb”, vertelde burgervader Yves Deswaene (Open VLD).

Tot voor 10 jaar moest u in geval van dringende medische hulp beroep doen op een ziekenwagen uit Lokeren, Gent of Zelzate. Het tikte al vlug aan tot 15 levensbepalende minuten. Met de komst van Dienst 112 in de Koning-Albertlaan is die interventietijd herleid tot enkele minuten. “Een groter veiligheidsgevoel, niet éénmalig, maar 24 op 7 is er niet voor Lochristi”, stelde de burgemeester tijdens zijn gelegenheidstoespraak. Hij loofde ook de intense samenwerking in tijden van corona, waar de Dienst 112 een vaste waarde werd in de veiligheidscel. “Hun advies was en is van onschatbare waarde, net als de tips & tricks die ze ons te allen tijde geven. Alle evenementen en hun risico’s nemen ze met ons door, en vaak aanvaarden de mensen de getroffen maatregelen beter van hen dan van ons lokaal bestuur”, klonk het. Een vruchtbaar tinnen huwelijk dus, met een instantie voor wie de 23.000 inwoners van Lochristi op de eerste plaats komen. (lees verder onder de foto’s)

 © ghl

 © ghl

 © ghl

Van 1.300 naar 3.000 interventies

Dagelijks bestuurder Nathan De Vrieze loofde op zijn beurt de samenwerking met de gemeente. “Het personeel en de voertuigen zijn de verantwoordelijkheid van de Dienst 112 zelf, de locatie en de logistieke middelen zijn voor rekening van het lokaal bestuur. In ons eerste werkjaar waren er 1.300 interventies, ondertussen zitten we al aan 3.000 per jaar, na tien jaar staat dat cijfer op in totaal 25.000 interventies. Ooit zijn we gestart met één ziekenwagen. Dankzij de gemeente is het een succesverhaal geworden, zo kunnen we door hen ook gespecialiseerde opleidingen aan ons personeel geven. Maar de sleutel van het succes ligt uiteindelijk bij het engagement van onze mensen zelf, die hier met 4 mensen 24/7 over de gezondheid en veiligheid van de bevolking waken.” (lees verder onder de foto’s)

 © ghl

 © ghl

 © ghl

Tijdens de open dag waren er rondleidingen in de burelen van Dienst 112, zodat mensen ook eens konden zien wat zich achter de kleine ramen van de accommodatie afspeelt. Op groot scherm konden de bezoekers een ‘levensechte’ oproep volgen, kinderen konden zelf deelnemen aan beademingsoefeningen en schoven in groten getale aan voor een ritje in de verschillende ziekenwagens die de hele middag af en aan reden. Een zitje vooraan, of levensecht op de brancard van de ziekenwagen waren het meest gegeerd. Ook in de voertuigen op de parking kon u een kijkje nemen, inclusief een leerzame uitleg over alle technische apparatuur die erin ondergebracht was.

(Geert Herman)

Aangeboden door onze partners