Patrick Lefevere verklaart niet-selectie Julian Alaphilippe voor Tour: “We vrezen dat zijn conditie niet goed genoeg is”

Verrassing van formaat: geen Alaphilippe in de Tour de France. De ploeg vindt hem conditioneel niet klaar om drie weken op hoog niveau te koersen. CEO Patrick Lefevere lichtte de wereldkampioen in persoonlijk in over de beslissing.

“Geen leuk nieuws natuurlijk”, zegt Lefevere. “Maar ik heb Julian onze visie uitgelegd en daar had hij begrip voor. We vrezen dat hij conditioneel niet goed genoeg is om drie weken op hoog niveau te koersen.”

Na zijn zware val in Luik-Bastenaken-Luik kwam Alaphilippe zondag op het Frans kampioenschap voor het eerst opnieuw in competitie, maar de ploeg had daags voordien al de beslissing genomen om hem niet mee te nemen naar de Tour. “Wint hij het Frans kampioenschap met een minuut voorsprong is het misschien een ander verhaal”, zegt Lefevere, “Maar je kan een eendagswedstrijd met een Frans peloton niet vergelijken met drie weken Tour de France.”

Ook het parcours van de Tour speelde Alaphilippe niet in de kaart. De eerste rit op maat van de wereldkampioen is de etappe naar Longwy, op donderdag 7 juli. “Voordien heb je de proloog in Denemarken die Julian niet zou winnen”, aldus Lefevere. “Daarna heb je waaierritten – wat hij op zich wel goed kan – en de kasseienetappe naar Arenberg. We vreesden dat Julian voor ‘zijn’ etappe naar Longwy al veel energie zou verbruikt hebben. En dan moet je zeggen dat mannen als Gaudu, Van der Poel en Van Aert die ook hebben aangestipt. Hoe spelen we Julian optimaal uit in de Tour? Het was een impasse waar we als ploeg niet helemaal uit geraakten.”(jpdv)

LIVE TOUR. Volg de aanloop naar de Grand Départ van de 109de Ronde van Frankrijk

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten