Vakbonden dreigen met nieuwe acties bij Brussels Airlines omdat directie “pas eind augustus weer wil onderhandelen”

Een driedaagse staking bij Brussels Airlines is nog maar net achter de rug, of er duiken al mogelijke nieuwe acties op aan de horizon. De vakbonden zeggen maandag dat ze “de sociale vrede in de nabije toekomst niet kunnen garanderen”, omdat de directie van de luchtvaartmaatschappij volgens hen de onderhandelingen over het verlichten van de werkdruk over de zomer wil tillen.

jvh, gjsBron: BELGA

De vakbonden kregen maandag naar eigen zeggen een voorstel om op 22 augustus opnieuw te onderhandelen. “De directie wil de onderhandelingen over de vakantie tillen. Dat is een kaakslag”, zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond. “Zeker omdat ze vorig jaar exact hetzelfde gedaan heeft. Maar de situatie is nu nog erger. Is het dan zo onoverkomelijk ook maar een stuk tegemoet te komen aan de wensen van het personeel?”

“Dit is het zoveelste manoeuvre om de zomer toch door te komen met de zware werkroosters van het vliegend personeel”, stelt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond. “Dit is voor ons onaanvaardbaar. Wij eisen oplossingen voor juli, augustus en september.” De vakbondsman wijst erop dat andere luchtvaartmaatschappijen die personeelstekorten hebben, vluchten hebben geschrapt.

Een concreet scenario voor de nieuwe acties met specifieke data is er nog niet. “Daarvoor is het te vroeg”, klinkt het bij de vakbonden. “We geven de directie nog tot woensdag.” Volgens Buekenhout is het in ieder geval niet de bedoeling de reiziger te schaden en vakanties in het gedrag te brengen. “Maar de directie moet beseffen dat het zo niet meer kan. Je kan toch niet blijven werken als al je personeel op zijn tandvlees zit?”

Piloten en cabinepersoneel van Brussels Airlines staakten vorige week van donderdag tot en met zaterdag. In totaal moesten 316 vluchten geschrapt worden door de staking, met een impact op zowat 40.000 passagiers.

Gesprek met CEO

In de marge van de staking stuurde het vliegend personeel een open brief naar CEO Peter Gerber, met de vraag om zo snel mogelijk een gesprek te hebben. Zo’n gesprek zou pas eind augustus plaatsvinden.

“Een CEO die nog niet de tijd neemt om naar de gerieven van zijn personeel te luisteren is die naam voor ons onwaardig”, hekelen de vakbonden. “We concluderen dat na een jaar onderhandelen, ludieke acties te hebben ondernomen en in totaal vier dagen stakingsdagen achter de rug te hebben, de directie van Brussels Airlines volhardt in de boosheid en weigert iets te doen aan de werkomstandigheden van haar werknemers en zo de veiligheid van haar passagiers in gevaar brengt.”

Directie “betreurt” dreigement

De directie van Brussels Airlines zegt in een korte reactie dat ze “betreurt dat de vakbonden opnieuw dreigen met sociale acties in de media, alvorens rond de tafel te komen”, aldus woordvoerster Kim Daenen.

De directie erkende eerder al dat de werkdruk hoog is en dat ze bereid is om naar oplossingen te zoeken om die te verlichten. Ze besliste onder meer om 148 vluchten tijdens de zomer te schrappen, iets wat de vakbonden als onvoldoende bestempelden. Maar raken aan eerder afgesloten cao’s is voor de directie onbespreekbaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten