Eén dode, tien gewonden en grote ravage door windhoos in Nederland

 © Dumpert

Een windhoos die over het Zeeuwse Zierikzee is getrokken, heeft maandag een mensenleven geëist. Ongeveer tien mensen zijn gewond geraakt, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Ook is in diverse straten een grote ravage aangericht door de wervelwind. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

jvhBron: BELGA

Van meerdere panden zijn de daken afgewaaid. Dat gebeurde onder meer aan de Calandweg, waar het dak van een heel rijtje huizen werd losgerukt en op de weg neerkwam. Op meerdere plaatsen liggen kapotte dakpannen. Bomen zijn omgewaaid, ruiten gebarsten. De Veiligheidsregio roept mensen op om niet naar de omgeving te komen. “Geef hulpdiensten de ruimte en volg aanwijzingen op.”

Tornado’s

De Veiligheidsregio spreekt van een windhoos, maar volgens weerbureau Weeronline gaat het om een zwakke tornado. Een tornado is snel ronddraaiende lucht aan de onderkant van een onweerswolk, en is meestal te zien als een soort slurf. Een erg krachtige tornado kan uren duren, maar vaak duren ze niet zo lang.

De kracht van een tornado wordt uitgedrukt in de schaal van Fujita, die loopt van 0 voor de lichtste tot 5 voor de zwaarste, en wordt achteraf vastgesteld aan de hand van de schade. Weeronline schat de kracht van de windhoos in Zierikzee voorlopig op hooguit 2, met een snelheid van tussen de 179 en 218 kilometer per uur. Volgens Weeronline komen in Nederland jaarlijks één tot drie tornado’s voor.

 

 ©  AS Media

 

 ©  AS Media

 

 ©  AS Media

 

 ©  AS Media

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten