Dertig maanden cel voor inbreker die uit eigen voertuig moest bevrijd worden

Themabeeld 

Themabeeld ©  ANP

De Brusselse correctionele rechtbank heeft maandag een gevangenisstraf van 30 maanden uitgesproken tegen een Serviër die verschillende inbraken had gepleegd. De man kon opgepakt worden toen de politie hem midden in de nacht aantrof, opgesloten in zijn eigen wagen.

jvhBron: BELGA

Het was een patrouille van de lokale politiezone Rode die de wagen van de man aantrof in de nacht van 31 oktober op 1 november. De aandacht van de agenten werd getrokken omdat de richtingaanwijzers van het voertuig werkten en de ruiten bedampt waren. Toen ze poolshoogte gingen nemen, merkten de agenten op de achterbank een koevoet op, terwijl vooraan een man zat. Die slaagde er niet in het voertuig te openen en toen de agenten dat probeerden, ging het auto-alarm af.

Uiteindelijk moest een takeldienst de man bevrijden. In de wagen lag een rugzak met schroevendraaiers en een tang, een luidspreker, juwelendoosjes, en een rugzak met juwelen en een portefeuille. In de loop van de ochtend kreeg de politie verschillende meldingen van inbraken, waarbij onder meer juwelen en een portefeuille waren gestolen.

De opgepakte man, een 52-jarige Serviër, bekende dat hij in de week voor zijn arrestatie verschillende inbraken had gepleegd in Sint-Genesius-Rode en in Waterloo. Naar eigen zeggen wist hij niet precies meer hoeveel en waar. Hij had samengewerkt met een tweede man die aan de politie was kunnen ontkomen.

“Het was die tweede man die hem had opgesloten in de wagen terwijl hij zelf op dievenpad ging”, pleitte de advocaat van de Serviër. “Dat toont toch wel aan dat de rol van mijn cliënt beperkt en ondergeschikt was. We vragen dan ook een straf met uitstel.” De rechtbank zag dat anders, en legde de Serviër een effectieve gevangenisstraf van 30 maanden op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten