Valencia zette Belgian Lion Sam Van Rossom voor een pijnlijk dilemma: “Ik kon enkel bijtekenen als ik stopte als international, en die eis respecteerde ik”

 ©  EPA-EFE

Sam Van Rossom (36) is Belgian Lion af. De guard en floorleader van de Belgische nationale ploeg nam afscheid op een emotionele persconferentie.

“Ik kon enkel bij Valencia bijtekenen als ik stopte als international. Ik zat tussen twee vuren, maar heb beslist om de eis van Valencia te respecteren”, zei Van Rossom, een van de succesrijkste Belgische spelers ooit in het buitenland. Eigenlijk een vorm van chantage van de Spaanse topploeg en dit is misschien wel een precedent.

Omdat Valencia volgend jaar weer in de Euroleague uitkomt, was vanaf november deelnemen aan kwalificatiewedstrijden sowieso niet aan de orde. De Euroleague legt, omwille van een jarenlang conflict met FIBA, de competitie tijdens EK en WK-kwalificatiewedstrijden niet stil. “De voorbije weken waren bijzonder intens. Valencia zette druk om met onmiddellijke ingang te kappen met de Belgian Lions. Om blessures te voorkomen met het oog op de zware kalender. Mijn hart zei neen, want de Lions zijn belangrijk voor mij. Ik keek uit naar een vijfde EK op een rij en wilde in 2023 naar een eerste WK. Maar mijn verstand zei dat ik beter de beslissing van Valencia zou respecteren,” zei Sam Van Rossom, die in september aan een tiende campagne bij de Spaanse topploeg begint.

 ©  EPA-EFE

“Heel veel emoties, schitterende reizen, euforie en ontgoochelingen passeerden de revue. Ik wens vooral coach Dario Gjergja, zijn staf en mijn ploegmaats enorm veel succes. Te beginnen deze week tegen Slowakije (donderdag, in de mons.arena, red.) en zondag in Servië voor de laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden van de eerste ronde. We hebben een mooie en jonge lichting. De opvolging is er en er staan ons nog mooie tijden te wachten. Ik word vanaf nu een van de vele fans van de Belgian Lions”, zei Van Rossom.

Club 100

Sam Van Rossom nam met de Lions deel aan vier Europese kampioenschappen (2011, 2013, 2015 en 2017). Op 28 november 2021 werkte hij zijn laatste officiële wedstrijd af met de nationale ploeg. In februari blesseerde hij zich op een training met de Belgian Lions aan de hamstring en was hij maanden out. Dat letsel was voor Valencia de aanleiding om het Belgische basketbalicoon voor een voldongen feit te zetten. Met 121 selecties is hij lid van de legendarische Club 100 van Basketbal Belgium. Enkel Christophe Beghin, Jonathan Tabu, Axel Hervelle en Jef Eygel tellen meer caps. (cpm)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten