Gepasseerde Franse kampioen Florian Sénéchal over Tourselectie Quick-Step Alpha Vinyl: “Drie Denen mee voor het imago”

 ©  AFP

Naast Julian Alaphilippe en Mark Cavendish ook geen Florian Sénéchal in de Tourselectie van Quick-Step Alpha Vinyl. “Ik had gehoopt dat Frans kampioen worden er nog iets aan zou veranderen”, vertelde hij aan RMC Sport.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Patrick Lefevere legt uit waarom hij Alaphilippe én Cavendish thuis laat van de Tour: “Als de sponsors mee beslissen, is het gedaan”

Er is heel wat te doen rond de selectie van de ploeg van Patrick Lefevere. Wereldkampioen Alaphilippe is “niet fit genoeg” en Cavendish kreeg de beslissing naar eigen zeggen te horen “via sociale media”. Sénéchal stelt dat hij vorige vrijdag wist dat hij niet naar de Tour mag, tenzij er iemand wegvalt en hij opgeroepen wordt als eerste reserve.

“Ik was teleurgesteld, maar ik heb er wel wat motivatie uit gehaald om het goed te doen tijdens het nationaal kampioenschap. Ik hoopte dat Frans kampioen worden de situatie zou veranderen, maar zelfs voor de wereldkampioen maakte het niet uit. Ik zal dus op televisie moeten kijken hoe de ploeg het doet in de jacht op ritzeges. Ik ga nu op vakantie en vertrek dan op trainingskamp naar Italië, om me voor te bereiden op de Vuelta”, aldus de Fransman.

 ©  ISOPIX

Omdat de ploeg zo op de sprinttrein is gericht, is het extra opvallend dat Sénéchal thuisblijft. Hij staat bekend als een uitstekende voorlaatste man. “We gaan naar de Tour zonder Fransen”, reageerde Lefevere. “Il faut le faire. Waarom de ploeg niet wilde wachten tot na het nationale kampioenschap? Omdat die koers ook maar het Frans kampioenschap is… En het sportieve primeert altijd. Als de sponsors mee beslissen, is het gedaan.”

Ontgoochelde Alaphilippe

Maar Quick-Step Alpha Vinyl selecteerde wel drie Denen (Kasper Asgreen, Michael Morkov en Mikkel Honoré). Wegens de Tourstart in Denemarken, stelt Sénéchal.

“Het team vertelde mij dat ze Deense renners in de selectie wilden voor het goede imago. Ik begrijp het wel, marketing is ook belangrijk. De Tour de France zorgt voor veel publiciteit”, aldus de Fransman, die overigens ook stelde dat Lefevere en co het Frans kampioenschap wel hadden afgewacht voor de keuze omtrent Alaphilippe. “Hij voelde zich tijdens de wedstrijd best goed. Ook al wist hij dat zijn Tourselectie deels van zijn prestatie van zondag afhing, toch heeft hij voor mij gereden. Dat toont wat voor teamspirit hij heeft. Daarvoor moet ik hem dankbaar zijn.”

“Hij had vorige week maag- en darmklachten. Daardoor was hij niet honderd procent. Maar we weten allemaal waartoe Julian in staat is”, aldus Sénéchal kritisch. “Na één week zou hij al op 95 procent van zijn kunnen geweest zijn en in het slot van de Tour in topvorm. Ik vind het jammer voor hem. Julian probeert de beslissing van het team te begrijpen, maar is toch wel ontgoocheld. Hij trok drie weken zonder zijn gezin naar de Sierre Nevada ter voorbereiding op de Tour. Het is dus moeilijk te verteren voor hem, ook al had hij het een beetje verwacht.”

 ©  BELGA

Ook Tourorganisatie ASO reageerde teleurgesteld op de afwezigheid van Alaphilippe.

“Uiteraard heb ik hem er liever bij”, aldus koers directeur Christian Prudhomme bij RMC. “Zijn niet-selectie is een teleurstelling, vooral voor Julian zelf. Een groot kampioen moet teleurgesteld zijn als hij de Tour niet rijdt. Maar als hij straks voor de derde keer wereldkampioen wordt, zal iedereen zeggen dat het de juiste beslissing was. En ook in de Tour van 2023 zullen er voor punchers genoeg kansen liggen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten