Universiteitswijk krijgt negen nieuwe woonerven

Een impressie van een tijdelijk woonerf. © stad Antwerpen

Antwerpen -

Negen straten in de Universiteitswijk worden binnenkort woonerven. Het gaat om: Prinsesstraat (tussen Keizerstraat en Prinsstraat), Prinsstraat, Jan van Lierstraat, Venusstraat, Pieter van Hobokenstraat, Rodestraat, Vekestraat, Lange Winkelstraat en Frans Halsplein.

Sacha Van Wiele

De uitrol van de woonerven past in het beleid van het Antwerpse stads- en districtsbestuur om een voetgangersvriendelijke binnenstad te creëren en Antwerpen als wandelstad te promoten. In een woonerf mogen voetgangers de volledige straat gebruiken. Auto’s rijden er maximum 20 kilometer per uur. Parkeren mag alleen in afgebakende vakken.

Negen straten in de Universiteitswijk krijgen een nieuwe, tijdelijke inrichting met duidelijke markeringen op het wegdek, en in sommige straten ook asverschuivingen. Als het weer het toelaat, zullen de schilderwerken in de eerste week van augustus beginnen. Een definitieve heraanleg volgt later.

“Deze wijk is erg geschikt voor een meer voetgangersvriendelijke inrichting en zal de leefbaarheid ten goede komen”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit. “Stad en district willen de 16de-eeuwse binnenstad zo veel mogelijk als wandelgebied profileren.”

In de Jan van Lierstraat, Venusstraat, Vekestraat en Lange Winkelstraat komen er één of meerdere asverschuivingen om zo de chauffeurs te verplichten om hun snelheid te matigen. Het plaatsen van plantbakken en/of fietsbeugels moet dit effect versterken.

“Op basis van de opmerkingen uit inspraakmomenten met bewoners en onderwijsinstellingen eerder dit jaar, wordt momenteel een voorontwerp voor de Prinsstraat opgemaakt”, zegt Paul Cordy, (N-VA), Antwerps districtsburgemeester. “District Antwerpen start met de definitieve heraanleg tot woonerf in 2023.” (svw)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten